Er zullen velen onder ons RCH-ers zijn, die nauwelijks van deze voetballer gehoord hebben. Ik ook niet, maar door een mail van voormalig redacteur van het Leidsch Dagblad en later Algemeen Dagblad Herman Poos, die op zoek was naar oud teamgenoten van Gerrie, ga je als RCH archivaris toch op zoek.

Gerrie de Goede 1Wie was Gerrie de Goede? In deze moderne googletijd vul je de naam ‘Gerrie de Goede’ in en komt dan veel zaken tegen over deze speler. O.a. dat hij bij RCH gespeeld heeft!!.

Met welk doel was Herman geïnteresseerd in deze speler. Herman is bezig aan een mini-documentaire over deze veel te jong overleden voetballer (42 jaar), begraven in de buurt van zijn laatste club. Herman wilde graag voormalige teamgenoten interviewen op de locatie waar Gerrie gevoetbald heeft en zo kwam hij ook bij RCH terecht.

Gerrie heeft eind jaren 60 bij RCH gespeeld, onder andere samen met Johan Neeskens. In mijn zoektocht naar spelers uit die tijd kom je al snel bij Ronald Weijers, tenslotte al een tijdje lid van RCH en heeft ook met Johan Neeskens gevoetbald. Die vertelde echter dat hij na Gerrie de Goede in het eerste van RCH kwam. Herman zelf had o.a. al contact gezocht met Arie van Eijden, voormalig directeur van Ajax en ook ooit speler bij RCH. Tevens is hij voorzitter is van de Raad van Commissarissen bij Almere City. De naam van keeper Siem Bes kwam voorbij, een teamgenoot van Gerrie, de zoon van Siem is dan weer directeur van Almere City en zo gaan langzamerhand balletjes rollen. Herman heeft door diverse functies veel met de voetballerij te maken gehad en voor hem een kleine moeite de contacten te leggen.

Een ontmoeting bij RCH is daarna snel gelegd en zo kwam Herman samen met Hennie Schipper (kwam via Ajax, FC Zaanstreek, Blauw Wit bij RCH in het seizoen 1969/1970) en Pim Waaijenberg (zijn clubs waren Blauw Wit, DWS, de Volewijckers en weer Blauw Wit, thans Scout Ajax), oud teamgenoot bij de RCH honkbal met Gerrie, als voetballer ooit met de Volewijckers tegen RCH gespeeld.

Harry Opheikens
Gerrie de Goede RCH1 09 08 1967

Wie was Gerrie de Goede?

Gerrie de Goede (7 februari 1945 – 2 juli 1987) was een sterke en flamboyante aanvaller die speelde bij RCH, Go Ahead, Eagles, Haarlem en Roda JC. Hij zat eenmaal bij de selectie van het Nederlands Elftal.

De Goede begon met voetballen in zijn geboorteplaats Amsterdam, bij de amateurclub Zonder Samenspel Geen Overwinning, oftewel ZSGO. Die club verruilde hij voor Blauw Wit, waarbij hij de nationale tv nog haalde als ballenjongen van Oranje. Zijn talent als spits werd al gauw onderkend door RCH uit Heemstede, de club waarbij hij zijn eerste stappen zou zetten in het betaalde voetbal. Hij maakte zijn debuut in 1966 bij de club die destijds in de Tweede Divisie acteerde. Hij speelde in zijn RCH-tijd nog even samen met Johan Neeskens, die zijn professionele loopbaan in Heemstede begon.
Gerrie de Goede RCH1 1968 1969
RCH 1968-1969, gehurkt tweede vam rechts Gerrie de Goede, staand rechts naast trainer Piet Peeman Johan Neeskens

In 1969 tekende Gerrie de Goede een contract bij Go Ahead, dat hem voor 100.000 gulden kocht. De ploeg uit Deventer was in die tijd een vaste subtopper, mede dankzij de uitstekende trainer Frantisek Fadrhonc. De Goede speelde met ‘Kowet’ zelfs Europees voetbal via het Intertoto-toernooi.

Gerrie de Goede was een krachtige spits. Hij was kopsterk, had flair en een ziedend schot in de benen. De Goede had wellicht meer kunnen bereiken als voetballer als hij niet zo wisselvallig was geweest. Hij wisselde de beste wedstrijden af met wedstrijden waarin hij compleet onzichtbaar was.

In 1970 tekende de Amsterdammer een contract bij HFC Haarlem van trainer Barry Hughes, dat destijds iconen als Piet Huyg en Beertje Wentink onder contract had. De Goede scoorde overal, dus ook in Haarlem. In het seizoen 1971/72 werd hij zelfs tweede op de topscorerslijst met 18 goals. In augustus dat jaar werd de balvaste aanvaller zelfs geselecteerd voor Oranje, dat destijds werd getraind door zijn oude trainer Frantisek Fadrhonc. Hij kwam de wedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije niet in het veld, maar was erg trots op zijn uitverkiezing. In zijn Haarlem-periode startte hij ook een tweede loopbaan, hij werd dameskapper.

In 1973 kreeg de grillige aanvaller het aan de stok met het clubbestuur over contractverlening. ‘Als ik bij Haarlem moest blijven spelen, dan was ik gestopt en gaan honkballen bij OVVO’, verklaarde hij later. Dat was niet nodig, clubs stonden in de rij om hem te contracteren. Het FC Amsterdam van voorzitter Dé Stoop had een contract voor hem klaarliggen, maar hij koos voor Eredvisiedebutant Roda JC. De club uit Kerkrade deed hem een beter aanbod.

Bij De Koempels speelde hij  met mannen als Dick Advocaat, Dick Nanninga en de onvolprezen Bram Geilman. Ook speelde hij er samen met Jo Körver, die nog een paar smeuïge anekdotes over hem vertelt op een fansite van Roda JC:  “Gerrie de Goede was een prachtige gozer. Tijdens een autoloze zondag arriveerde hij op een paard met zijn voetbaltas achterop. Na afloop van een wedstrijd liep hij vaak poedelnaakt rechtstreeks vanuit de doucheruimte de kantine in.” Gerrie de Goede speelde na zijn tijd bij Roda JC nog een seizoen bij Eindhoven en Helmond Sport. In 1977 beëindigde hij zijn loopbaan.

De cultspits overleed in 1987 op slechts 42-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Hij was toen net enkele weken getrouwd met zijn vrouw Marga. Zij was op dat moment enkele maanden zwanger van dochter Gerry.
Gerrie de Goede RCH1 1967 1968

RCH 1967-1968 met rechtsonder Gerrie de Goede

Gerrie de Goede RCH1 1970 1971

RCH 1 1970-1971 met linksboven Arie van Eijden
Gerrie de Goede 03 04 2021

Hennie Schipper (rechts) en Pim Waaijenberg bekijken oude beelden van Gerrie de Goede (3 april 2021, foto Harry Opheikens)

Gerrie de Goede 03 04 2021 1Gerrie de Goede 03 04 2021 2
Herman Poos interviewt Hennie Schipper bij RCH (3 april 2021, foto Harry Opheikens)