Over voetbal werd en wordt altijd verschrikkelijk veel geschreven. Elk jaar verschijnen er wel jaarboeken in diverse vormen, zo ook in 1953.

Het boek is samengesteld door Leo Pagano en Ir. A. van Emmenes schreef er een voorwoord in. Het is uitgegeven door Elsevier. Wat het boek zo bijzonder maakt is, dat ook ons RCH er in voorkomt. Ook de naam van Loek Biesbrouck komen we tegen. In 200 Interlandwedsdtrijden zijn er 39 aanvoerders geweest en van 6 van die wedstrijden was Loek de aanvoerder. Als RCH kunnen we daar natuurlijk best wel trots op zijn.jaarboek 1953-1

Leo Pagano kwam als volgt tot dit boek:
Ten geleide
De ongetwijfeld dankbare en op het eerste gezicht niet zo heel moeilijke taak een Voetbal jaarboek samen te stellen bleek in feite toch weer niet zo eenvoudig. Enerzijds bestond er geen soortgelijke werk dat reeds aan de toets van de critiek was blootgesteld en van welks ervaringen te profiteren ware geweest, anderzijds moesten ampele overwegingen de al of niet in dit Voetbaljaarboek op te nemen feiten en gebeurtenissen voorafgaan.
Ik heb getracht mij in te stellen op dat wat de gemiddelde lezer van een Jaarboek verlangt, waarbij ik mij er natuurlijk van bewust ben, dat het altijd mogelijk is dat de één juist datgene wat hij wenst niet in het Jaarboek opgenomen vindt, of omgekeerd. Het Jaarboek is verdeeld in vier delen. In het eerste deel zal men hoofdzakelijk overzichten aantreffen, die zich niet lenen tot lezing, maar slechts tot raadpleging; in het tweede deel heb ik vanaf 16 Augustus 1952 tot en met 15 Augustus 1953 dagelijks
of meer belangrijke feiten in de Nederlandse- of internationale voetbalgemeenschap opgetekend. Mocht een persoon of een zaak een nadere uitleg wenselijk maken, dan zult U achter de naam van de persoon of de zaak * vinden, hetgeen betekent dat U in het vierde deel van dit Jaarboek een nadere uitleg zult aantreffen. In dit vierde, alfabetische, gedeelte zijn ook alle opstellingen van elftallen gegeven (van links naar rechts), die als vertegenwoordigende elftallen beschouwd kunnen worden. In het derde deel treft U een wekelijks overzicht aan van de eerste klas competitiewedstrijden, gespeeld in het seizoen 1952-1953, alsmede een verslag van elke gespeelde internationale wedstrijd waarbij de wedstrijd van de Nederlandse profs tegen Frankrijk op 12 Maart uiteraard niet vergeten is.
Al degenen die mij bij het samenstellen van dit Jaarboek van advies hebben gediend of de nodige gegevens hebben verstrekt, zeg ik gaarne hartelijk dank.
LEO PAGANO

In het seizoen 1951-1952 zien we dat RCH al een ware titelkandidaat is. Ze eindigden toen op de tweede plek in de Eerste Klasse, afdeling B achter Ajax.
jaarboek 1953-2 stand 1952In het seizoen 1952-1953 staat RCH dan ook fier aan kop aan het eind van het seizoen in de Eerste klasse A en kan er gestreden worden om het algeheel Nederlands Kampioenschap en we weten allemaal hoe mooi dat afgelopen is.
jaarboek 1953-4 stand 1953

Ook over de kampioenscompetitie is er een overzicht.
jaarboek 1953-5 stand 1953-2
Net als heden ten dage werden er toen ook topscorerslijsten bijgehouden. Twee RCH mannen kwamen in de lijst voor. In 26 wedstrijden wist Couwenhoven er 10 in het net te prikken. Gallis scoorde er zelfs 12.
jaarboek 1953-6 topscorers
Over toeschouwers
In het jaarboek werden zelfs de toeschouwersaantallen vermeld. We zien bij RCH in het seizoen 1952-1953 een totaal staan van 127.000 bij 13 thuiswedstrijden. Het meest bezocht werd de wedstrijd tegen Wageningen op 7 december 1952 met een aantal van 14.000 toeschouwers. Het minst bezocht (jawel, ook dat werd vermeld) was de wedstrijd op 31 mei 1953 tegen GVAV met 6.000 toeschouwers. Toch ook nog wel een aantal waar we op een huidig zondags wedstrijdje van zouden smullen.

De spelers, die voor deze aantallen bezoekers borg stonden waren toen (in grote lijnen): Wille, Willemink, van Rheenen, van der Brink, De Vos, Lasschuit, Couwenhoven, Biesbrouck, Gallis, De Wette en Van Lieshout met als trainer Frank Talbot.
Kampioensteam 1953

In hetzelfde jaarboek wordt van dag tot dag het seizoen doorgenomen met alle voetbalwetens-waardigheden, die dat seizoen gebeurden.
Zo lezen we dat er op 23 november 1952 scheidsrechter Eeden aan RCH een “onzichtbaar” doelpunt toekende, dat een protest van de Volewijckers uitlokte.
Op 7 december van hetzelfde jaar werd de wedstrijd RCH-Wageningen tien minuten voor tijd wegens mist gestaakt.
Op 14 april 1953 lezen we dat de Keuzecommissie van de KNVB het Nederlands Elftal samenstelt voor de wedstrijd tegen België van 19 april a.s. Buiten de opsomming van diverse namen zien we dat ook Loek Biesbrouck terugkeert in het Nederlands Elftal. Het blijkt gelijk de 200ste interland te zijn, dat door België werd gewonnen met 2-0. Met rust was het nog 0-0.
Op 2de Pinksterdag 25 mei 1953 lezen we dat op deze 25ste competitiezondag RCH zich als eerste aandient als kampioen in de 1ste klasse.
Op 17 mei 1953 worden de eerste kampioenswedstrijden gespeeld. RCH speelde toen met 2-2 gelij tegen Sparta en Vitesse-Eindhoven werd 4-4.
De strijd is volop aan de gang. Op 21 mei lezen we dat Vitesse en RCH de volle winst boken. Vitesse won van Sparta in Rotterdam met 2-1 en RCH won in Eindhoven met 2-0.
Op 24 mei wordt de 3de ronde in de kampioenscompetitie gespeeld en dat brengt opnieuw een overwinning voor RCH, dit eer 2-1 op Vitesse. Sparta leidt opnieuw een nederlaag, 0-1 tegen Eindhoven.
Op 28 mei wordt het eerste deel van de kampioenscompetitie beëindigt met de wedstrijden Eindhoven-Sparta 0-2 en Vitesse-RCH 1-1.
Op 5 juli 1953 wordt de 2de serie returnwedstrijden in de strijd om het landskampioenschap gespeeld en brengt een nederlaag voor het thuisspelende RCH tegen Eindhoven, 0-2, evenals het voor thuisspelende Vitesse tegen Sparta, 2-5.
Het is 11 juli. Der laatste wedstrijddag om het landskampioenschap brengt geen beslissing. Door het gelijke spel dat RCH in Rotterdam behaalt op Sparta, 1-1 en een monsterachtige 6-0 overwinning van Eindhoven op Vitesse eindigen RCH en Eindhoven gelijk waardoor een beslissingswedstrijd noodzakelijk wordt.
17 Juli 1953, een gedenkwaardige dag. De te Rotterdam voor ruim 55000(?!!!) toeschouwers gespeelde beslissingswedstrijd om het kampioenschap van Nederland brengt RCH een 2-1 overwinning op Eindhoven en daarmee, voor de 2de maal in de RCH-historie, het landskampioenschap. Het beslissende doelpunt werd in de verlenging gescoord.
rch-eindhoven 2-1 18-07-19530036 rch-eindhoven 18-07-1953
Daarnaast bevat het jaarboek een compleet jaarverslag per competitieronde van alle eerste klasse wedstrijden in de diverse afdelingen. Dat ga ik u niet aandoen, want dan wordt het stuk wel erg lang.
Hierbij nog wel een kort stukje over trainer Frank Leslie Talbot, die eerst RCH in 1949 terug bracht naar de eerste klasse en vervolgens het landskampioenschap haalde.
trainer talbotjaarboek 1953-7 talbot

Bewerkt door Harry Opheikens