RENE ANNEESE ZET TANDEN IN VOORMALIG LANDSKAMPIOEN RCH
Hoop op nieuwe glorie
RCH was 59 jaar oud toen inderhaast gevoerde fusiegesprekken met HFC Haarlem en EDO op niets uitliepen. De toenadering was uit nood geboren naar aanleiding van de saneringsdrift van de KNVB.

hd 28-08-2012

In 1970 werd het horrorscenario realiteit toen Racing Club Heemstede (landskampioen in 1953) verdween uit het betaald voetbal en werd geparkeerd in de zondagse tweede klasse van de amateurs.

Het Heemsteedse voetbalbolwerk knokte zich in 1974 in de eerste klasse en maakte in 1981 de stap naar de hoofdklasse. Daarin richtte het zich in 1989 nog één keer op door landskampioen bij de amateurs te worden. Vervolgens denderde de club als een op hol geslagen lift meedogenloos naar de bodem.

Sindsdien probeert RCH zich vanuit het souterrain weer omhoog te werken. Nu is het de beurt aan trainer René Anneese om op de juiste knoppen te drukken en RCH terug te brengen naar een niveau dat er toe doet. "Het vizier van de club is op de tweede klasse gericht", zegt de geboren Jordanees die na een sabbatical van twee jaar eindelijk weer gras onder zijn voeten weet.

De ambitieuze Anneese heeft velen verrast door neer te strijken bij een vierdeklasser. Niet in de laatste plaats zichzelf. "Het is de rijke traditie van RCH die mij deed kiezen voor de club. De oude kantine. De bestuurskamer. Het prachtige shirt. RCH kan niet zonder sponsors, maar het is jammer dat er reclame .op staat. Alles bij RCH ademt voetbal uit. Daar ben ik zeer vatbaar voor." Vooralsnog is de glorie vergaan. Maup Kruijer maakte deel uit van de historie die zo wordt gekoesterd aan de Heemsteedse Sportparklaan. Hoewel nog niet speelgerechtigd, behoorde hij tot de selectie die in 1953 de landstitel pakt.

Vanaf 1954 (het jaar waarin in Nederland werd geconfronteerd met het begrip 'betaald voetba]') droeg Kruijer acht seizoenen lang het RCH-shirt. "Het was een moordclub die veel warmte uitstraalde. Trok ook zeer veel publiek. Een bekend beeld in die jaren: drommen toeschouwers op de Heemsteedse Dreef op weg naar het stadion. Tijdens het intrappen zag je het volstromen."

De Kruijers, de Honouts en de Biesbroucks van toen hebben plaatsgemaakt voor de Noormans en de Schoenmakers van nu.

Naar aanleiding van de komst van Anneese naar RCH besloot een heel contingent spelers van Koninklijke HFC (de vorige club van Anneese) de stap te maken naar de vierdeklasser. "Ik heb die jongens pas benaderd toen ik hoorde dat zij naast het eerste van HFC zouden vallen. Ik ben geen rauzer."
rene anneese hd 28-08-2012 

Het hoofdveld van RCH ligt er weer prima bij. Niet lang geleden was de kwaliteit heel wat minder. "Het leek wel een bowlingbaan", herinnert de nieuwe trainer zich de megageul in de lengterichting. Bij dieptepasses misschien makkelijk, maar een bal verzenden in de breedte was een ramp. In Kruijers tijd was de grasmat legendarisch. "Henk Zomer", zegt Maup Kruijer. "Het hoofdveld was zijn passie. Waagde het niet om bij een vrije trap een kuiltje te maken, want hij schoot je dood. 

Datzelfde lot wachtte je als je na de training op weg naar de kleedkamer over het hoofdveld liep." Welke terugroute zijn selectie kiest na een training zal Anneese worst wezen. Zijn voetballers beter maken, aan fitheid laten winnen en op een hoger niveau leren denken. Dat is de passie van Anneese die hij deze keer bij een vierdeklasser in praktijk gaat brengen. "Ooit vond ik voetballen in de vierde klasse zonde van het gras" erkent hij. In de rust tegen die jongens zeggen dat het in de tweede helft de bedoeling is dat je de andere kant op gaat spelen. Maar toen ik vanaf januari geregeld ben gaan kijken, viel het mij alles mee. Ik heb leuke wedstrijden gezien.

Anneese verwacht mee te gaan doen om een plek in de top drie. "Daar hebben we genoeg kwaliteit voor. Ik heb nu acht spelers gehaald. Volgend jaar zullen dat er wellicht maar drie zijn. Het moet dus vooral uit deze jonge groep komen. Daarmee gaan we bouwen en doorontwikkelen."· 
zondag 1 uit 27-08-2012
Bron: Haarlems Dagblad 28-08-2012
ROB SPIERENBURG
Teamfoto in uit-tenue Harry Opheikens