Na 45 jaar keert Johan Neeskens terug naar het Heemstede van zijn moeilijke, maar ook mooie jeugd waarin hij zich manifesteerde als een grote voetbalbelofte en een enorm talent op het honkbalveld. De Nees zal op vrijdag 12 januari zijn opwachting maken in Boekhandel Blokker, dé boekwinkel van Heemstede, Binnenweg 138, om er te praten over zijn zo succesvolle carrièreboek JOHAN NEESKENS WERELDVOETBALLER.

Altijd, en overal, was hij de favoriet van de toeschouwers. Bij RCH waar hij als zestienjarig broekie debuteerde in het profvoetbal, bij Ajax, in de gouden beginjaren zeventig van de vorige eeuw, bij het Nederlands Elftal en in het Camp Nou van FC Barcelona wist hij zich verzekerd van de steun en de sympathie van het publiek. Wanneer hij weer eens een ‘onmogelijke bal’ te pakken had gekregen, een doorbraak van de tegenstander had verijdeld, of er één voor zijn eigen ploeg had geforceerd, galmde het door het stadion: ‘Néés-kens, Néés-kens’, of: ‘Jó-han, Jóhan.’ En dan groeide de publiekslieveling nog groter, liep hij nog harder, tackelde hij nog fanatieker, trapte en kopte hij nog beter. Johan Neeskens voetbalde op het ritme van het publiek, zoals hij het zelf ooit treffend omschreef. neeskens boek
 
Hij kon verdedigen en aanvallen, bijna tegelijkertijd, hij heette ‘een breker op het middenveld’, maar hij was meer dan dat: een technisch goede, tactisch sterke, onverschrokken en onbaatzuchtige teamspeler. En de maker van menig belangrijk doelpunt. In het Nederlands Elftal liep hij zelfs ‘één op drie’, met als summum zijn vijf goals op het onvergetelijke wereldkampioenschap van 1974 in West-Duitsland.

Johannes Jacobus Neeskens, geboren op 15 september 1951 in Heemstede, zei op vijftienjarige leeftijd tegen zijn vader: ‘Pa, ik ga proberen met voetballen mijn geld te verdienen. Ik waag de gok.’

Het pakte geweldig uit. De geharde en gevoelige jongen van bescheiden afkomst zou een van de beste middenvelders ter wereld worden, winnaar van drie Europa Cups en de wereldbeker met Ajax, bij Barcelona Spaans voetballer van het jaar 1976, en tweevoudig WK-finalist met het Nederlands Elftal.

Op vrijdag 12 januari komt Johan Neeskens, die al vele jaren in Zwitserland woont, naar Heemstede om zich bij Blokker te laten interviewen door Jaap Visser, de schrijver en uitgever van het alom geprezen boek JOHAN NEESKENS WERELDVOETBALLER dat met honderden groot afgedrukte, schitterende foto’s een prachtig document is. Johan Neeskens over zijn jonge jaren in Heemstede, over voetballen en honkballen bij RCH, over zijn legendarische trainer Piet Peeman en over zijn avonturen in het wereldvoetbal: Blokker, Binnenweg 138 Heemstede, aanvang 16.00 uur.

(Bron: Perbericht Jaap Visser)

blokker neeskens signeert

Johan Neeskens Wereldvoetballer john2