Marcel had de B1 ingeschreven in de volle overtuiging dit toernooi op het conto te zetten van de B1, maar het missen van de vele kansen en het weggeven van evenveel kansen gaf niet de voldoening van een eerste plek.


Het zag er wat regenachtig uit bij het vertrek uit Heemstede om half tien deze zaterdagochtend. Na het middaguur klaarde het volledig op, maar leek ons spel op een flinke depressie. Door de Kennemers waren twee poules samengesteld met in de B1 groep : Kennemers B1, Berdos B1, ZCFC B1 en RCH B1. Marcel had de tegenstanders al geanalyseerd op klasse en eindstand en was tot de conclusie gekomen, dat er wel eens iets moois kon gebeuren deze zaterdag. Er zijn echter meer factoren waar we rekening mee moesten houden. Natuurlijk alle scheidsrechterlijke beslissingen daar waren echter niet zoveel opmerkingen over), de vorm van de dag (er zijn wat mannen van de feesten en partijen op de vrijdagavond), en de teamsamenstellingen van de tegenpartij.

Soms zijn er natuurlijk twijfels over gerechtigde spelers, wanneer we naar posturen en lengtes kijken, maar daar kun je niet zoveel mee. Hoe dan ook, we moesten het van ons voetballend vermogen hebben en dan kom je al snel bij de vorm van de dag. Wat bijzonder is om te zien is de komst van een ouder van links en een kind van rechts, uhhhh, wie komt waar vandaan? Het afgesproken tijdsstip van vertrek was half tien, maar, na wat extra wachttijd, hadden we vier auto’s om 14 voetballers naar Beverwijk te brengen, Daar was Marcel al druk met de opstellingen en na het warmlopen, de zonnegroet en een positiespel riep de speaker dat de teams op tijd klaar moesten staan, want de tijd zou gewoon doorgaan, dus de aandacht nu verleggen naar het voetbal.

Matchfixing kon niet, want de vier poulegenoten speelden gelijktijdig elke keer en onze eerste tegenstander was ZCFC. (2de klasser uit Zaandam). In 2x 15 minuten moest het gebeuren. Tempo maken, snel 2x scoren en de boel vasthouden. Voor de start van dit potje had Marcel de volgende opstelling in gedachte: Mike op doel, Thijs, Niels, Daan en Robbin achterin, Lucas, Coen en Fabian op het middenveld en voorin zagen we Daniel, Gijs en Josh. Op de bank hadden we nog gastspelers Sander en David (misschien wel nieuwe RCH leden) en Menno.

B1 23 05 2015 1De beginfase van deze wedstrijd zag er veelbelovend uit. Een aanvallend RCH en achterin controlerend. Eerste kansje was voor Josh. Hij wurmde zich tussen twee verdedigers door en haalde met links uit. De bal ging over. Niet veel later werd Gijs diep gestuurd. Ook hij werkte zich langs de verdediging en vanaf de achterlijn legde hij de bal voor en scoorde Josh de 1-0. Aan de andere kant kreeg Mike een rare hoge bal te verwerken. De aanvalletjes gingen over en weer. Een fraaie dieptebal van Coen werd door Daniel op de lat geknald. Aan de andere kant 2 snelle reflecties van Mike ter voorkoming van een tegendoelpunt. Vervolgens werkt Niels de bal van de lijn. Even later dan toch de gelijkmaker door knullig verdedigingswerk, 1-1. Na samenspel met Gijs werkt Robbin de bal net over en dan komt er een moment dat we binnen 1 minuut drie doelpunten kunnen scoren. Beetje vreemd natuurlijk, maar de bal wordt in de vijf gebracht. Josh knalt op een speler, Fabian doet hetzelfde en ook Lucas weet hetzelfde te presteren. Minimaal 1 er van had moeten zitten. Dan in de laatste minuut toch nog een winnende treffer voor RCH. Sander geeft een fraaie diepe bal op Coen, die bereikt de achterlijn en zijn voorzet wordt door Gijs in het doel geknald. In de andere wedstrijd wint Berdos B1 met 3-1 van de Kennemers B1.

Na een wedstrijdje pauze is Berdos B1 onze tweede tegenstander. We hebben beide al een keer gewonnen, dus bij winst hebben we eeB1 23 05 2015 2n goede uitgangspositie voor de toernooiwinst. Uiteraard geldt hetzelfde voor Berdos (2de klasser uit Bergen). Iets andere startopstelling: Mike op doel, achterin Thijs, Daan, Niels en Sander. Midden Menno, Coen en Lucas. Voorin Daniel, David en Gijs. Robbin, Josh en Fabian begonnen als wissel.

Het eerste kansje was voor Lucas, maar hij kreeg de bal na een voorzet niet goed onder controle. Coen met een hard schot wordt ternauwernood door de keeper weggewerkt, maar een vrije schop van Coen heeft de keeper niet onder controle en het is 1-0 voor RCH. Ons tempo is te laag. Hierdoor krijgt Berdos veel mogelijkheden om te voetballen en komen er ook nog kansen om te scoren. In eerste instantie keert Mike een inzet, maar in de rebound is Berdos, dat sneller reageert en alsnog raak schiet, 1-1. Niet veel later geschutter bij ons in de 16, waardoor Berdos zelfs 2-1 kan scoren. Aan de andere kant moeten we natuurlijk wel onze kansen benutten. Een vrije schop van Niels komt op links bij David, die trekt door naar de achterlijn en geeft voor, maar Daniel komt een teentje te kort.

Na de veldwissel komen we wat onhandig op 3-1 achter. Mike speelt Daan aan en die geeft de bal weer terug, maar er stond een Berdos mannetje in de buurt en die zei dank je wel en schoot de bal in het open doel. Berdos krijgt teveel ruimte om te voetballen en 2 handige en snelle spelers aan de rechterkant weten het ons erg lastig te maken. “Dit zijn geen B1 spelers”: wordt er al geroepen, maar hun website geeft toch aan dat ze in de B1 spelen. Wij moeten de aanval kiezen, achterin wordt het 1 op 1, maar als je ze dan een schietmogelijkheid geeft? – Zo zit de 4-1 er in. We geven ons min of meer al gewonnen. Ons spel is er uit. Een schot van 25 meter weet Mike nog te keren. Een vrije schop verdwijnt net onder de lat en het is zelfs 5-1.
B1 23 05 2015 3B1 23 05 2015 4

Berdos heeft er dus twee gewonnen, de Kennemers 2 verloren (ook van ZCFC met 3-0), ZCFC en RCH beide 1 gewonnen. Eerste worden gaat niet meer lukken, want Berdos gaat niet verliezen van ZCFC. Onze taak in de derde wedstrijd tegen de Kennemers was om niet laatste te worden. Omdat we toch geen eerste meer konden worden besloot Marcel om een feestopstelling neer te zetten. Ook een beetje op verzoek van de mannen. Mike nog wel steeds op goal. Thijs, Gijs, Sander en David achterin. Daan, Coen en Robbin op het midden en Fabian, Josh en Menno voorin. Lucas, Daniel en Niels als wissel. Al heel vlot stonden we 1-0 achter. Wat onnauwkeurigheid en het niet goed wegwerken van de bal werd door de Kennemers benut. Drie minuutjes later is het weer gelijk. Niet eens een echte loeier van Daan, verdween in de hoek. De keeper dook niet eens. Ook in deze wedstrijd spelen we zonder snelheid. Het duurt allemaal effe te lang. Balverlies en hoppa, een counter. Twee Kennemers in het midden vrij en Mike werd uitgespeeld, 2-1. Een mooie aanval tussen Josh en Coen wordt door Daan B1 23 05 2015 5naast geschoten en even later doet broer Gijs hetzelfde. We weten dan toch nog de stand gelijk te trekken door een mooie voorzet van David, die door Josh wordt afgerond, 2-2. Gelijk opgaand wedstrijdje zou je zeggen. De Kennemers speelden op de counter en ook met de verre uittrappen van hun keeper over alles heen hadden we moeite mee.

Toch wisten we voor te komen in de tweede helft. Josh kreeg aan de rechterkant de bal aangespeeld, nam hem mooi aan, kapte naar binnen en legde de bal vanaf 20 meter tussen de lat en de keeper in het net, 3-2. Nu is het wel handig even de aandacht er bij te houden. Gelijk vanaf de aftrap een snelle aanval door het midden en het is 3-3. We spelen wat slapjes en te traag. Daarnaast weten we onze kansen ook niet om te zetten in doelpunten. Opnieuw een counter van de Kennemers, weinig actie van onze defensie en de hoop is op Mike gevestigd. Die komt wel uit, maar wordt uitgespeeld, 4-3. Hoewel Menno onderuit gehaald wordt in de 16 wordt de vrije schop buiten de 16 gegeven. Fabian krult de bal in de handen van de keeper. Die schiet vervolgens ver richting onze goal en de bal wordt keurig afgemaakt, 5-3. Opeens zakt het helemaal in. Veel tijd is er ook niet meer. Balverlies op het middenveld is de inleiding voor de 6-3. Door het midden wederom veel ruimte en in een 1 op 1 situatie met Mike wordt deze gepasseerd.

Na alle optelsommetjes wordt de B1 uiteindelijk 3de, want Berdos wist idd van ZCFC te winnen. Bekers waren er niet. Elke deelnemende vereniging kreeg een mooie nieuwe speelbal. Weer een leerzaam toernooi en tijd voor de einde jaars BBQ bij Marcel. Jan, Marcel en Harry hadden nog een klein aandenken voor het leuke seizoen (sportief gezien) voor de B1 toppers en Jan trakteerde de mannen nog op een lekker frietje. Alleen nog het Thymo Rovers Toernooi en dan zit seizoen 2014-2015 er op.

Harry, ook de foto’s

B1 23 05 2015 6