Het RCH Jeugdweekend kent een mooie geschiedenis opgebouwd door het team van Liesbeth Eindhoven. Na 11 jaar jeugdweekend vond Liesbeth het genoeg en moest vorig seizoen het stokje worden  overgedragen. 

JW2016 1
Op dat moment was er echter niemand die de energie had om dit te doen. Bij een grote groep kinderen, maar ook trouwe begeleiders bleek dit toch wel een groot gemis te zijn. Ergens begin van dit seizoen, tijdens een avond voor trainers en leiders, maakte ik de opmerking dat wat er ook gebeurd, er zal dit jaar iets voor de jeugd georganiseerd moeten gaan worden en dat ga ik wel doen en belofte maakt schuld. Het laatste zetje kwam dan misschien wel van Ard Dinkelberg die me een aantal weken later aansprak en zei: “Maurice, jij hebt gewoon maar 1 taak dit seizoen en dat is het organiseren van een  jeugdweekend”. Aha dacht ik, maar na 10 tellen nadenken had ook ik zoiets van okay, let’s go for it. Ergens in november beginnen dan al de 1e serieuze voorbereidingen en wordt er een team gevormd met wie we de klus moeten gaan klaren. En dan zo’n 5 a 6 maanden later is daar de grote dag. De spanning liep de week ervoor enorm op en elke keer ben je bang dat je misschien toch ergens nog wat vergeten bent. Maar gesteund door team en thuisfront waren we er uiteindelijk klaar voor.

Het is zaterdag 14 mei en het jeugdweekend kan beginnen!
Het is koud en de weersvoorspellingen waren matig, wanneer de 1e deelnemers zich op de zaterdag aanmelden. Dan is daar het moment waarop velen zaten te wachten: de teamindelingen. Ook voor mij enorm spannend, want je wilt echt niemand teleurstellen. Wanneer je dan toch nog een teleurgesteld kindje hebt, dan moet je flexibel zijn en, mede met de steun van begeleiders van de teams, kan er gelukkig nog wat geschoven worden. Niet veel later is daar de opening en mogen alle teams zich aan de ouders presenteren. Toch nog steeds bevend van de spanning is daar het grote moment en kunnen we het weekend, knallend met confetti officieel voor open verklaren. De ouders gaan naar huis en de spelers maken zich klaar voor wat een fantastische happening zou worden. En langzaam valt bij mij ook de grootste spanning weg.

JW2016 2

Als rode draad door het geheel spelen we 2 dagen het Belgische Handicap toernooi. Op de zaterdag spelen we de eerste poulewedstrijden. Tussen deze poulewedstrijden door wordt er in samenwerking met Kidscamps een aantal voetbal onderdelen uitgezet. De kinderen spelen vol energie in de pannakooi, een pannaveld en een boardingveld. Overal horen we enthousiaste verhalen. Iets minder enthousiast ontvangen is de opdracht voor het maken van een team-yell. Het is toch altijd lastig om iets creatiefs te verzinnen en dit met je hele groep te moeten presenteren. Maar uiteindelijk heeft iedereen enorm hun best gedaan, maar werd de yell van Frankrijk tot winnaar uitgeroepen. De keukencrew zit ook niet stil. Er zijn wat kleine tussendoortjes, er wordt een lunch verzorgt en met het avondeten is er in 2 delen een BBQ. De kinderen genieten van de maaltijden en de rust, die ze op dat moment even kunnen pakken.  Het zaalvoetbal is op de zaterdag een traditie en na dit weekend weet ik het zeker, dit moet je er ook echt in houden. Eerst streden de jongste teams tegen elkaar en na penalty’s was het team Spanje dat de winst pakte. Ook bij de oudere groep moesten penalty’s de beslissing brengen en daar mocht team Nederland zich tot winnaar kronen.

JW2016 3Wanneer de oudere groep aan het zaalvoetbal begint komen de jongste deelnemers terug naar RCH en we zien de 1e slaperige ogen verschijnen. Ook niet zo gek want het is een lange dag en zeker deze jongste groep vliegt overal met 100% energie in. In de kantine is het even een moment van ontspanning. Een groep speelt buiten nog wat voetbal en de anderen kijken naar het Songfestival en zingen luidkeels mee met Douwe Bob. De 1e kids worden dan opgehaald en ook voor de slapers wordt het dan langzaam tijd om richting hun warme bedje te gaan. Onder de fantastische begeleiding van Barry en Eric gingen de kinderen rustig liggen en het duurde niet heel lang voordat het stil was in de kleedkamers.

Voor de oudere groep stond er na het zaalvoetbal nog het touwtrekken op het programma. Maar het was koud en ook hier waren de meeste energie levels inmiddels wel gezakt. We besloten dan ook om de kinderen gewoon lekker vrij te geven en de D & C deelnemers hun slaapplek in de kantine alvast klaar te maken. Ook hier wordt er uiteindelijk nog wat gevoetbald en volgen we het Songfestival. Alle nog aanwezige scheidsrechters en crewleden zoeken met elkaar de gezelligheid en ontspanning op. Terwijl de E pupillen inmiddels ook lekker lagen te slapen ging tegen 02:00 het licht uit in de kantine en duurde het ook niet heel erg lang voordat er een enorme rust heerste over het gehele RCH complex.

Zondag 15 mei
Het is 05:30 wanneer ik m’n ogen open terwijl in de kantine een enorme rust heerst. Alleen Harry is wakker en zit rustig af te wachten en leest rustig een krantje. Even lopen we naar buiten, maar al snel merken we dat het nog wel heel koud is. Ook niet zo gek als je later leest dat het met Pinksteren kouder is dan met de kerstdagen. Tegen 06:30 komt er meer beweging in de groep en ook vanuit de kleedkamers van de jongste slapers komen de eerste mannen aangelopen. En  uiteraard is dan de eerste vraag meteen……mogen we een bal? Heerlijk om te zien dat die jongsten hun rust hebben gepakt, maar dan meteen weer het veld op gaan. De ouderen ruimen keurig hun spullen weer op en in de keuken wordt er meteen hard gewerkt aan het ontbijt. De krentenbollen, broodjes maar vooral de gekookte en  gebakken eieren smaken goed en zorgen voor JW2016 4de nodige brandstof die er nodig is voor de 2e dag. We merken wel meteen dat energie levels bij een enkel goed zijn aangetast op dag 1, maar de sfeer is nog steeds super. Wanneer ook de niet slapers inmiddels weer allen terug zijn starten we met de laatste voorronde van het Belgische handicap. Daarna spelen we een aantal balspelen. Deze worden heerlijk ontspannen door de groepen afgewerkt. De wind en de druppels regen maken het wel wat koud maar niet minder gezellig. Wanneer de eerste ouders het RCH complex opkomen maken de groepen zich klaar voor de grote finales van het Belgische Handicap toernooi. Onder luid support van de ouders weet het jongste team van Engeland (na penalty’s) team Spanje te verslaan en daarmee zijn zij de winnaar van het Belgisch Handicap geworden. Bij de oudere groep strijden Brazilië en Duitsland om de titel waarbij Duitsland uiteindelijk de sterkste blijkt te zijn.

Na de finale ronde zoeken we de warmte van de RCH kantine op en wordt het weekend afgesloten. Alle teams doen nog een keer hun yell waarbij team Frankrijk dan nog tot winnaar wordt gekroond. Na een aantal mooie woorden van Monique en wanneer de emoties weer onder controle zijn is daar het moment om de grote uitslag bekend te maken. Alle teams  hebben het hele weekend punten verdiend op de diverse onderdelen. Deze zijn bij elkaar opgeteld en leverde in een nek aan nek race 1 winnaar op. Team Engeland onder leiding van de gebroeders Opheikens mocht zich kronen tot kampioen van het jeugdweekend 2016. Ze hebben allen een waardebon van Wessels ijs ontvangen om deze overwinning te vieren. Alle deelnemers gaan vervolgens met een aandenken naar huis (verzorgd door Henk Broekman). We hopen echter dat alle deelnemers ook met een goed gevoel naar huis zijn gegaan en 2 leuke dagen hebben gehad. Maar als we naar alle lachende gezichten keken en na alle leuke reacties die we kregen, mogen we concluderen dat de kinderen het naar hun zin hebben gehad. Het doel om iets leuks neer te zetten voor de jeugd van RCH lijkt mij te zijn geslaagd en daar doen we  het voor. Voor al die kids die zich super hebben gedragen en heel veel lol en plezier met elkaar hebben gehad. De mix van jong en oud was ook weer super leuk.  

M
oe maar voldaan en stiekem ook wel een beetje trots ben ik huiswaard gekeerd en kijk ik terug naar een super geslaagd weekend.

JW2016 7
De winnende ploeg Engeland met de bon van Wessels IJs

Alle begeleiders (Engeland Menno en Robbin Opbeikens; Frankrijk Jari van Drunen, Rob Niedekker en Rogier Lanting; Duitsland Robert Hoogduin, Eric van Velzen en Harry Opheikens, Nederland Barry Roos en Jochem Rensdorp, op zondag Hein Faber en Rick Versteeg; Brazilie Mike en Bart van het CIOS; Spanje Youri en Thomas van het CIOS), scheidsrechters (Ronald Veerman, Bas Zurburg, Jan Bart Heijne als vaste mannen. Pieter Zwikker, Hein Faber, Alfred Visscher, Harry Opheikens en Rogier Lanting op de momenten voor waar nodig), ouders en familie leden die zijn bijgesprongen in de kantine enorm bedankt. Harry bedankt voor alle foto’s, zo kunnen we het weekend keer op keer nog een keer beleven. Pieter bedankt voor alle steun en hulp op de momenten waar het nodig was. Jacqueline en Monique (met hulp van Martha ten Sythoff, Marleen Splinter, Jan Keizer, Brigitte Mentjox, Amjad en Janny, de schoonmoeder van Jacqueline), bedankt voor jullie harde werk om alles in de kantine geregeld te krijgen. En als laatste Ard Dinkelberg enorm bedankt voor het meedenken en uitwerken van het grote geheel. We hebben als een sterk, gezellig, leuk en enthousiast team het hele RCH jeugdweekend weer terug op de kaart gezet. 

JW2016 8
Maurice Keizer

Foto’s van Harry (klik op 1 van onderstaande foto's voor de fotoserie)JW2016 10
Dag 1, de ochtend
JW2016 5

Dag 1, de middag
JW2016 9

Dag 1, de avond
JW2016 11

Dag 2, de ochtend
JW2016 6

Dag 2, de middag en afsluiting
JW2016 10