Na maandenlange voorbereiding was het tijdens het Pinksterweekend weer zo ver. Het Jeugdweekend van RCH stond in de agenda van 81 deelnemers en uiteraard bij de vrijwilligers, die ervoor gingen zorgen dat alles vlekkeloos verliep.

En dat gebeurde, zeker ook door het feit dan de begeleidingsgroep zich versterkt zag met 8 CIOS-ers (Quincy, Boyd, Yigitcan, Dicenzo, Alvin, Mees, Tim en Tijn). Zij moesten sowieso voor hun studie nog wat uren maken, maar toonden zich, naast hun uitstekende voetbalgedrag, ook zeer begaan met de RCH-ertjes. 

JW 06 2017 1

De openingsceremonie viel op de zaterdag een beetje in het water, maar toen de regen eindelijk ophield hadden we maar vijf minuten vertraging opgelopen in het zeer strak opgezette schema. Maar de teams konden bekend gemaakt worden en de uitgedeelde shirts van naam worden voorzien. Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland, Brazilië en Engeland maakten zich op voor de lange strijd die langs het Belgisch handicap voetbal, zaalvoetbal, hindernisbaan, pannakooi, boardingveld, panneveld, penalty schieten, het bedenken van een yell en andere balspellen leidden. Na de regen kwam de zonneschijn en een heerlijke dag, waarin er vooral veel voetbalplezier was. Lachende gezichten en het geluk na het maken van weer een doelpunt was groots. Tussendoor was de sfeer in de kantine (schitterend versierd met blauw, zwart, witte ballonnen) uitstekend omdat de kantine crew, onder leiding van Jacqueline Krowinkel, de wachttijden kort hield en het eten picobello in orde was. Aangepast eten waar nodig en altijd weer iets voor tussendoor, zodat de kinderen op kracht bleven. Ze had daarbij de hulp van Gul en Ali, Catherina, Jessica, Diana, Ilona, die de uurtjes achter de bar goed benutten om het leiders en kinderen naar het zin te maken.
JW 06 2017 2JW 06 2017 3

De lachende gezichten waren over het algemeen aan het eind van de dag wel behoorlijk rood, door de combinatie van inspanning, zon en wind. Vooral diegenen die geen zonnecreme hadden gebruikt waren zichtbaar verbrand. Maar de lach bleef, ook in de zaal, waar het een gigantisch voetbalfeest werd en waar Spanje zich twee keer (er werden een jonge en een oude ploeg ingedeeld) na strafschoppen de sterkste toonde.  Maar Spanje stond daarmee in het tussenklassement  bovenaan, maar weer andere ploegen waren beter op het boardingveld of met de yell, zoals Engeland dat lange tijd op de zaterdag de leiding had, en Nederland, dat het mooiste T-shirt had gemaakt. Duitsland scoorde weer de meeste punten met hun yell. Frankrijk en Brazilië hadden het door personele problemen nog wat moeilijk, maar daardoor was de sfeer niet minder.
JW 06 2017 5JW 06 2017 6
Links Duitsland met de mooiste yell, rechts Nederland met het mooiste shirtt

JW 06 2017 4
En toen kwam de avond, die de jongens eigenlijk voor de TV hadden willen doorbrengen. Maar alleen de jongste groep kon, na het zaalvoetballen, Real Madrid tegen Juventus zien winnen. De oudsten waren nog aan het spelen en de jongsten mochten na de Champions League-finale de kleedkamers opzoeken om te gaan slapen. Nu is het over het algemeen bekend dat dit soort nachten erg lang onrustig zijn en dat was ook nu weer het geval. Laat slapen en vroeg weer op (om 5 uur is het licht genoeg om het veld op te gaan) voor de jongsten. Heel laat naar bed en toch proberen tot het ontbijt te blijven slapen voor de ouderen. En of de leiding aan slapen toekwam? Laten we dat maar even buiten beschouwing laten, maar ook dat was heel gezellig.
JW 06 2017 7JW 06 2017 8

De zondag. Tja, de zondag, waar staat die nu voor. Vermoeide kinderen, maar ook leiding. De afvalrace was begonnen en een enkeling had het al moeten opgeven. Gelukkig niet vanwege blessures of ongelukjes, maar het zijn zware dagen. Het Belgisch handicap toernooi  kwam in de laatste ronde, voordat er aan het eind van de dag de finales gespeeld gingen worden. Maar het hoogtepunt moest nog komen, want aan het eind van de ochtend stonden de andere spelletjes op het programma. Met daarin de onvermijdelijke opblaasbare hindernisbaan, die door de kinderen talloze keren ging worden. Er vallen altijd wat meer pijntjes te noteren op dit onderdeel, maar de kinderen vinden het zo leuk dat ze toch maar doorgaan. Frankrijk was eigenlijk de grootste winnaar van de tweede dag en de spanning bovenin de lijst was om te snijden. Brazilië en Engeland waren na de eerste dag en nacht al van de belangrijkste krachten ontnomen, Duitsland (oud) en Nederland (jong) kwamen nog met hun teams in de finale van het Belgisch handicap voetbal, maar Frankrijk had zich via de balspellen naar de eerste plaats gewurmd.  Een ware verrassing omdat Spanje op voetbal-onderdelen sterk was, maar ook weer de charme van het jeugdweekend, omdat alle spelletjes tellen. Er waren dit keer 13 beoordelingen, en het werd weer bewezen dat het ontzettend spannend is daardoor.

JW 06 2017 9
Met Frankrijk als leider en Spanje als finalist in beide finales konden we aan een zinderend slot beginnen. De 4! Coaches van Spanje (de rasechte RCH-ers Rob Niedekker, Jari van Drunen, Christian de Vos en Gijs van Eck) zetten hun ploeg op scherp, want alleen bij winst van beide finales was het zeker om de totale eindwinst te halen. Frankrijk speelde twee keer om de derde plek en moest ook het maximale eruit proberen te trekken. Cios-ers Tijn en Boyd hadden de ploeg op de juiste momenten veel punten laten halen, maar ook hier moest  2x winst veel punten toevoegen. En er werd met een schuin oog naar het finaleveld gekeken omdat Spanje een misstap moest maken. Inmiddels waren er al veel ouders toegestroomd, wat natuurlijk altijd weer leuk is voor de kinderen. Het gemis van de ouders was toch bij velen een dingetje, maar daar waren ze gelukkig weer.

Onder het toezicht van het publiek speelden Brazilië en Engeland twee keer op het havenveld de allerkleinste finale, Frankrijk en Duitsland bij de jongste kinderen en Frankrijk en Nederland bij de oudsten om de derde plaats. De laatste krachten werden er nog uitgeperst en het werden nog spannende potjes. Het spannendst was het bij Frankrijk-Duitsland, dat na strafschoppen moest worden beslist (de jonkies van Frankrijk wonnen). Maar wat deed favoriet Spanje? Spanje moest tegen Nederland tot het uiterste gaan (het leek wel de finale van de WK 2010) en de beslissing kwam pas vlak voor het eindsignaal. Het was aandoenlijk om te zien hoe de Nederlandse spelers na hun krachtsinspanning toch verloren en nog even op het kunstgras bleven liggen om het verlies te verwerken. Voetbal is emotie! En de vreugde bij de Spanjaarden was na de grote finale van de oudsten tegen Duitsland nog groter, want de winst in die pot bracht de definitieve eindzege.

De vreugde was groot bij de spelers, maar vooraal ook bij de organisatie, die heeft kunnen rekenen op de volledige steun van al die vrijwilligers, die het vooral leuk vinden om iets voor die kinderen te doen. Maar dat doen ze elke zaterdag al en ook nu kwamen ze weer, onze waardering gaat echt uit naar deze, vaak stille, krachten, die de club draaiende houden. De organisatie (Pieter Zwikker, Alfred Visscher, Bas Zurburg, Jacqueline Krowinkel en Ard Dinkelberg) is al die mensen grote dank verschuldigd, van fotograaf tot kantinemedewerker, van scheidsrechter tot begeleider. Wij zullen dit niet gauw vergeten en de kinderen hebben een fantastisch evenement meegemaakt. BEDANKT!!!!
JW 06 2017 10

Harry Opheikend en Bas Zurburg maakten foto’s , de reportage is snel op de site te zien.Dit was het resultaat van het sportieve gedeelte:Totaal

Yell

Snel

Gaten

Board

Zaal

Zaal

Bowl

Krat

Golf

Pen

Hind

Belg

Belg

Spanje

970

20

100

20

50

100

80

60

80

60

150

150

Frankrijk

900

40

40

100

80

0

100

0

100

100

60

80

70

70

Duitsland

640

90

0

80

50

60

20

80

0

80

40

0

40

100

Nederland

610

90

60

40

100

20

0

20

40

0

0

100

100

40

Engeland

540

60

20

0

20

80

80

40

60

20

100

40

20

0

Brazilie

400

0

80

60

0

40

40

60

20

40

20

20

0

20


Ard Dinkelberg
Harry en Bas de foto’s
JW 06 2017 11