RCH Kansloos in brave derby, HBC terechte winnaar

Zon1 01 10 2017 1
De burenruzie in de vierde klasse E tussen HBC en RCH is gewonnen door de thuisploeg. Het elftal van Peter van der Waart zegevierde verdiend met 2-0 en kon zo de tweede overwinning in het nog prille seizoen bijschrijven. Voor RCH betekende het, na de zeperd tegen Terrasvogels, de tweede nederlaag. De mannen van coach Stephan Spruijt zijn nog puntloos.

Een minuut voor tijd openbaarde zich heel even de derbysfeer. Na een duel tussen HBC-verdediger Cas Draaisma en linkerspits Urwin IJssel van RCH werd de stemming zowaar even grimmig. Na wat trekken en duwen over en weer, pittige taal en priemende vingers was het opstootje alweer voorbij voordat het goed en wel begon.

Waarmee de conclusie kon worden getrokken dat HBC tegen RCH een brave derby was. Een derby, waarin HBC het betere voetbal liet zien en RCH er genadig van af kwam met twee tegentreffers.

Vanaf het beginsignaal greep de thuisploeg met goed positiespel de gasten bij de strot. Vooral op het middenveld was HBC oppermachtig. Bart Griekspoor, Menno Grijsen en Bas Aarts hadden geen kind aan hun tegenstanders en speelden prima verzorgd voetbal richting strafschopgebied van RCH.
Zon1 01 10 2017 2

Dat leverde na drie minuten de eerste grote kans op voor Luke Vahle. Zijn inzet werd op het laatste moment geblokt door een RCH-verdediger. Waarna de thuisploeg kans op kans kreeg om de score te openen. Opnieuw Vahle, Robin van de Linde, Grijsen en Aarts lieten de juweeltjes onbenut, zodat het bij rust nog steeds 0-0 stond. RCH vuurde in de eerste helft geen enkel schot richting HBC-goalie Bram Verhage af. Na de thee kropen de gasten iets meer uit hun schulp. Dat leverde zowaar een kansje op voor Mike van der Raad, maar Verhage stond op de juiste plek. Waarna HBC de jacht heropende op de openingstreffer.

Die viel na een uur spelen. Na een corner van Aarts bleef de bal in de RCH-verdediging hangen en niemand peerde de bal weg. Vahle toonde zich bij al die besluiteloosheid een snuggere spits. Met een fraaie omhaal krulde hij de bal over vier verdedigers en doelman Milko Snijders 1-0.

Even later kon Griekspoor, na een prachtige pass van Aarts, de wedstrijd voortijdig beslissen. Snijders stopte de bal op formidabele wijze. De fraaie redding bleek uitstel van

executie. Tien minuten voor tijd nam links poot pur sang Eric Liefting een afgeslagen bal direct op de rechterpantoffel. Snijders was kansloos en HBC leidde verdiend met 2-0, de stand waarmee ook het eindsignaal werd gehaald.

Peter van der Waart was dik tevreden. Niet alleen over het resultaat. "We hebben dominant en gedisciplineerd gespeeld, met oog voor de vrije ruimtes. Natuurlijk, we hadden het in de eerste helft moeten afmaken. De afwerking van kansen is daarom komende week aandachtspunt. Ook kan de eindpass soms beter. Maar aan de overwinning valt niets af te dingen." Waarmee de spijker op de kop werd geslagen.

Zon1 01 10 2017 3
Bron: Haarlems Dagblad 02-10-2017
Door: Jan Warmerdam en Bart Slegers
Foto’s: Harry Opheikens (ook in het album

Uitstekende start voor Terrasvogels
In de vierde klasse E zijn na twee speeldagen nog vijf ploegen zonder puntverlies.

Terrasvogels-Onze Gezellen
Vooral de ruime 5-1 overwinning van Terrasvogels viel op. In Santpoort-Zuid was het spel erg pover in de eerste helft, maar de thuisploeg stond wel na tien minuten op een 2-0 voorsprong tegen Onze Gezellen. Met mooie treffers brachten Jelle de Vries en Mitchell Smithuis Terrasvogels op een comfortabele marge.

Net voor de rust bracht OG, dat een week geleden zeer onterecht verloor van DSS, via Mitchell Geeven de spanning terug. Maar na de hete thee liep Terrasvogels uit naar een eclatante zege in de derby. Stephan Clarenburg scoorde twee maal en Sjors Busink zorgde voor het slotakkoord.

Terrasvogels-trainer Simon de Weers was licht verbaasd over de overwinning. "Ik vond dat we zeker in de eerste helft niet goed hebben gespeeld. Dus dan ga je toch denken wat er mogelijk is als we wel top zijn. Of het geflatteerd is? Ach, we waren gewoon zeker na de rust erg efficiënt. Maar in de slotfase misten we nog enkele grote kansen. We mogen niet klagen over het begin van het seizoen."

Na de knappe zege bij RCH is Terrasvogels dus veel beter gestart dan vorig seizoen. Toen reeg het de nederlagen aaneen voor de winterstop.

DSS-DSK
OSS had geen kind aan DSK met een makkelijke 7-0 zege. De Haarlemmers hebben ook nog het volle pond na twee duels. "Eigenlijk speelden we hetzelfde als tegen Onze Gezellen", aldus DSS-trainer Iliass Akchicha. "Erg compact en we gaven niets weg. Het verschil is dat we nu makkelijker scoorden. De uitvoering was gewoon wat beter."
Alberto Salie was goed voor twee doelpunten. Jorrit Brandsma, Max Henneman, Wesley Tan en Lars Dorjee maakten de andere treffers. DSK scoorde ook nog een eigen doelpunt om het debacle compleet te maken.

Zwanenburg-DIO
Zwanenburg won zoals verwacht zonder veel problemen met 4-0 van DIO. De bezoekers stonden redelijk goed, maar de balcirculatie bij de Zwanenburgers was sneller en dat leverde vier goals op. "Als ik de wedstrijd bekijk, zie je niveauverschil", aldus DIO-trainer Eugène Goudmijn. "Dat is 'ook niet erg, want we hebben veel nieuwelingen in moeten passen. Bij Zwanenburg zijn ze veel beter op elkaar ingespeeld. Dat kun je merken, maar de organisatie stond goed." Nieuwkomer Rick van Veen scoorde de eerste twee goals. Bas van Leijden en Justin Schouten maakten het kwartet treffers vol. "Als we spelen zoals tegen BSM in de eerste helft, maak je veel meer goals", aldus Zwa­nenburg-oefenmeester Mehmet Simsek. "Dat gebeurde niet, want we speelden daarvoor niet goed genoeg." Goudmijn zal komende week moeten puzzelen, want Joeri Grifijoen en Danny de Besten kregen een directe rode kaart voor onbesuisde tackles. Griffioen miste bij 1-0 een strafschop.

Waterloo-MMO
Waterloo won met 1-0 van MMO maar daar was alles mee gezegd. "Deze wedstrijd moeten we maar heel snel vergeten", legde trainer Bert van Duijvenbode uit. "We heb­ben gewonnen, maar dat was zeker niet verdiend. De tegenstander was niet best, dus dat betekent dat Waterloo nog slechter was." Kevin van Leeuwen zette Waterloo op een vitale 1-0 voorsprong. Ahmed Otman had de marge uit kunnen breiden, maar zijn penalty werd gestopt.

NFC-BSM
BSM wilde zich dolgraag herstelle
n van de ruime nederlaag tegen Zwanenburg. De Bennebroekers liepen echter tegen een nieuwe zeperd aan. Bij NFC werd een 4-0 nederlaag geleden, waardoor de ploeg op doelsaldo laatste staat in de vierde klasse E.


Zon1 01 10 2017 4
Zon1 Heemsteder 06 10 2017