Behoudende tactiek van RCH werkt averechts, Zwanenburg blijft winnen

Zon1 12 11 2017 1

RCH-Zwanenburg
Zwanenburg is hard op weg naar de eerste periodetitel in de vierde klasse E. Ook RCH moest het ontgelden in de dadendrang van de ploeg van Mehmet Simsek: 1-3. "De periode is een eerste stap. Als je alle zeven duels wint, moet je verder kijken. We hebben ook uitgesproken dat we voor het kampioenschap gaan", vertelde keeper Rene Jonker. Die luxe kent RCH niet. Na een goede voorbereiding loopt het voor geen meter in de competitie. Trainer Stephan Spruijt kon eigenlijk wel een succesje gebruiken. "We gaan vandaag wat behoudender spelen"', zei Spruijt vooraf.

Die tactiek werkte averechts want binnen vijf minuten stond Zwanenburg al 0-2 voor door persoonlijke fouten. Verdediger Tim van Klink wilde wegwerken maar schoot tegen Joshua van Mauw aan. Doelman Mike Brandenburg stond op het verkeerde been en het was raak. Een rare kluts. "Maar als je bovenaan staat heb je dat geluk", zag Jonker van achteruit.

De tweede treffer was een fout van Christian de Vos, die de bal inleverde bij Patrick Selvi. Het was vervolgens een koud kunstje voor Rick van Veen om door de benen van Bran­denburg de 0-2 te maken.

"Ik had me er iets anders van voorgesteld. En dan zie je de frustratie groeien. En loopt het na afloop nog uit de hand ook", zag Spruijt het duel na het laatste fluitsignaal ontsporen. Publiek en spelers vlogen elkaar in de haren. Spruijt keek er vertwijfelend naar.

Viel er dan niets positiefs te vertellen over RCH? Jazeker, er waren periodes dat het best aardig liep. Zo werd Urwin IJssel door Kevin van der Raad bediend maar ging het schot net voorlangs. Met hard werken gaf de ploeg uit Heemstede niet op.
Zon1 12 11 2017 2
In de tweede helft begon RCH weer slap. Het is dat Rick van Veen zijn schot via de onderkant van de lat het veld zag inspringen. Wakker geschud, werd de thuisploeg wel iets gevaarlijker maar na een uur spelen werd het toch 0-3. Uit een hoekschop, genomen door ]oshua van Mauw, kopte invaller Bas van Leijden in. RCH kreeg nog wel de eretreffer. Een goedlopende aanval via Sergio Burke en Nigel Hoep leverde een strafschop op na hands van Nigel Ciebrant. Invaller Xander Roosen benutte dit buitenkansje.

Het opstootje na afloop ging verder tot op de parkeerplaats. "Ik kan het enigszins begrijpen. Ik heb zelf gespeeld bij RCH en er training gegeven. Het loopt niet en bij ons gaat het nu goed", ziet Jonker het zonnig in.

RCH: Brandenburg: Juffermans, De Vos, Van Klink, Niedekker (63- Van Berkel), Boutalek, IJssel. Dekker (71. Hoep), Van der Raad. Moal (46. Roosen), Burke.
Zwanenburg: Jonker, R. van Mauw (80. Poelsma), Ciebrant, Snijders, Verhoeve, Buijs (61. Stolwijk). J. Van Mauw. Schouten, Mul, Van Veen, Selvi (46. Van leijden)
Zon1 12 11 2017 3

Bron: Haarlems Dagblad 13-11-2017
Door: Simon Luybé, Arnold Aarts, Patrick Moeke
Foto’s: Harry Opheikens

DSK-HBC
Zelfs Mats Mackay scoort voor HBC
Dat kon er ook nog wel bij; twee ploeggenoten die elkaar tijdens de wedstrijd verbaal in de haren vliegen. DSK-trainer Roland Ebbeling had geen enkel begrip voor de felle woordenstrijd die Kevin Collignon en Niels Wirsing halfweg de tweede helft voerden en haalde ze meteen naar de kant.

Het was kenmerkend voor de middag die Ebbeling met zijn ploeg beleefde tegen HBC. Voor het treffen met de titelkandidaat uit Heemstede miste hij vier basiskrachten, waardoor het volop improviseren was. Gezien zijn zeer smalle selectie moest dat wel verkeerd aflopen.

En dat gebeurde ook. Tot halverwege de eerste helft hield de versterkte verdediging van de thuisploeg stand. Maar toen spits Robin van de Linde zijn eerste van vijf doelpunten maakte, was het gebeurd met het verzet van DSK. HBC hield zich niet in en werkte tot en met de laatste minuut vol ijver door aan het oppoetsen van het doelsaldo. Het kan zomaar eens bepalend zijn aan het eind van de competitie.

Het was zo'n middag waarin alles lukte bij het elftal van Peter van der Waart. Zelfs verdediger Mats Mackay scoorde. Het was zijn eerste doelpunt ooit in de hoofdmacht van BBC, terwijl hij toch al aan zijn zesde seizoen bezig is.
"Dus ik zit in de buurt van de honderd wedstrijden", aldus Mackay. "In het begin wist niemand dat ik nooit had gescoord, maar de laatste tijd werd het wel een thema. Vorige week holde iedereen al mijn kant op toen ik een levensgrote kans kreeg. Maar ik miste."
Zo vreemd is het overigens niet dat Mackay nog nooit scoorde. Bij vrije trappen en corners gaat de verdediger niet mee naar voren, omdat hij door zijn snelheid de ideale man is om counters onschadelijk te maken. Evenmin staat hij op een lijstje met penaltynemers.
Maar dit keer liet Mackay, nadat hij was geblokt in het strafschopgebied, zich de buitenkans niet ontnemen. Door naar de rechterhoek te kijken en in de linker te schieten, zette hij keeper Marco van der Aa op het verkeerde been. Het betekende de 0-7 na een dik uur spelen. Trainer Peter van der Waart was uiteraard vol lof over zijn team. Vooral over de zakelijke wijze waarop zijn spelers bleven voerballen. "Terwijl deze tegenstander uitnodigt om laconiek en slordig te worden."
Door het grote kwaliteitsverschil zijn dit soort duels verplichte nummers voor HBC. Van der Waart kijkt wat dat betreft meer uit naar de laatste twee wedstrijden voor de winterstop, als tegen de kampioenskandidaten NFC en Zwanenburg wordt gespeeld.
Voor DSK is elke wedstrijd een lastige. Niet-degraderen is het credo voor Roland Ebbeling. En dat zal moeilijk genoeg zijn. De coach wil overigens binnenkort met het bestuur om de tafel over de toekomst. Ebbeling vindt DSK te klein om zowel een eerste zaterdag- als een eerste zondagteam te hebben. De kwaliteit binnen de club wordt daardoor in zijn ogen te veel versnipperd. Zo raakte hij afgelopen zomer vier spelers kwijt aan de zaterdagrak. "Ik hoor graag hoe het bestuur erover denkt. Alleen door een keuze te maken, kun je in mijn ogen een sterk eerste elftal behouden."

Zon1 12 11 2017 4

BSM-Terrasvogels
Terrasvogels met moeite voorbij BSM
Terrasvogels was zondag met 2-3 te sterk voor BSM. De Santpoorters kwamen op achterstand, maar trokken de stand recht en sleepten een overwinning uit het vuur. "We hebben het onszelf moeilijk gemaakt", zei Terrasvogels-trainer Simon de Weers. "Maar uiteindelijk was de overwinning verdiend." Kort na de rust kwam BSM via Raoul Soetbrood Piccardt op voorsprong.
De Bennebroekers konden niet lang van de voorsprong genieten, want een paar minuten later stond het via Wouter van Hofwegen alweer gelijk. Door treffers van Stephan Cla­rénburg en Sjors Busink liepen de bezoekers uit naar 1-3. Door een eigen doelpunt van Terrasvogels werd het nog 2-3, maar verder dan een aansluitingstreffer kwam de hek­kensluiter niet.
BSM-trainer Fred van der Veldt vond, in tegenstelling tot zijn collega-trainer De Weers, dat de thuisploeg meer had verdiend. "We speelden sterk, de inzet was goed en al mijn spelers haalden een voldoende. Het wordt zaak dat we de kansen, die we krijgen benutten."

NFC-DSS
DSS liet het zondag na om aan te haken bij de top van de vierde klasse. Directe concurrent NFC was met 2-1 stérk. De Haarlemmers kwamen na tien minuten op achterstand. Halverwege de eerste helft trok Stijn Heuvel de stand gelijk. Op slag van rust noteerde de thuisploeg de 2-1. Na de pauze kreeg DSS genoeg mogelijkheden om een tweede doelpunt te maken, maar de formatie van Ilias Akchich slaagde daar niet in. 
Zon1 12 11 2017 Stand
Zon1 12 11 2017 5