Arno Koek van Boekhandel Blokker was aangenaam verrast over de geweldige opkomst bij de signeersessie van (beetje onze) Johan Neeskens van zijn fraaie fotoboek over Johan zijn carrière, waarin toch ook een hoofdstuk over zijn RCH-tijd.

Ik dacht zelf, ik ga ook even vroeg om wat plaatjes te schieten, zodat ik een prima plekje in de winkel kon hebben. Ik was er half vier en toen stond de winkel al vol.

Johan Neeskens zat lekker relaxed zijn boek te signeren en had voor een ieder tijd voor een praatje en een plaatje. Om vier uur zou Johan geïnterviewd worden door de schrijver van het boek, Jaap Visser en ondertussen werd de rij maar langer en langer.

In het inleidende praatje memoreerde Arno al dat Johan in 2008 voor het laatst in Heemstede was en toen ging het om het programma, waarin monumenten een miljoen konden winnen voor restauratie en Johan werkte toen mee aan een promotiefilmpje voor dit televisieprogramma t.b.v. de monumentale kantine (bouwjaar 1932/1933) van RCH op het Sportpark.
johan neeskens signeert 1
Op Facebook waren veel reacties binnengekomen op het bericht, dat Johan kwam signeren. Veel ‘oud’ buren, klasgenoten en fans haalden hun herinneringen op:

Truus Neeskens-de Vos Zijn oma en opa woonde in de bankastraat

Marcel Kuiper Johan kwam bij zijn ouders op bezoek in de Iepenlaan toen hij bij Barca speelde. Ik woonde in de Iepenlaan en toen ging hij paaltjesvoetballen met ons. Als klein hbc mannetje van 8 of 9 jaar vertelde ik even tegen Johan dat ik RCH maar een prut club vond, helaas lag mijn paaltje met voetballen daarna continue om.

Ferry van der Geest Wat ik mij levendig herinner, het zal 1963/64 geweest zijn, is dat Johan tijdens een potje voetbal op het schoolplein van de Dreefschool, met zijn voorhoofd op een vensterbank viel...Toen al een bikkel want hij ging gewoon door met voetballen........Wij als jochies in de eerste klas waren diep onder de indruk!

Harald van Perlstein Heb vaak met hem na schooltijd gevoetbald op het schoolplein van de Dreefschool. Hij was zo behendig met de bal dat ik die nauwelijks kon aanraken...

Matty Vehmeyer-Gohres Inderdaad ik zat ook bij Johan in de klas en de prijzen op de sportdag op het RCH terrein werden verdeeld tussen Johan en een jongen van de Beatrixschool. Op het laatst werd het wat afgezaagd.

Frans Booms ik heb Johan nog zijn eerste wedstrijd zien spelen in het eerste team van RCH. Hij was toen nog junior, maar mocht vanwege zijn kwaliteit al meespelen in het eerste elftal.

Jaap Visser begon daarna zijn interview en haalde a.d.h.v. oude voetbalfoto’s herinneringen op, waarin duidelijk de kwaliteiten van Johan Neeskens naar voren kwamen. Bikkelhard, maar fair; zijn 2 strafschoppen in de WK van 1974, voor velen nog op het netvlies; de finale in 1978 tegen Argentinië, waarin Johan een flinke optater had gekregen, gehecht moest worden en doorging; zijn ‘gevechten’ met een ander voetbalicoon Willem van Hanegem in de confrontaties Ajax-Feyenoord; zijn loopbaan bij Barcelona. Winnaar van diverse Europacups, wereldbeker en 2x 2de op een WK.

johan neeskens signeert 2
Uiteraard kwam ook RCH voorbij, waar zijn voetbalcarrière begon al had het ook zo maar honkbal kunnen zijn. Volgens eigen zeggen heeft hij bij het honkbal zijn stevige tackels geleerd bij het halen van een honk. Het voetballen met broer Jilles, maar ook met vriend Ronald Wijers (nog altijd actief bij RCH), die aanhaalde dat Johan snel was en voor je het wist als aanvaller de bal al kwijt was, want Johan was langs geweest.

Na het interview nog even een snel quizje (het geduld van de wachtenden op een handtekening werd zwaar op de proef gesteld). Uiteindelijk bleven er twee finalisten over. Hadden ze alles goed? Geen idee, maar je moet toch twee finalisten hebben. Op de winnende vraag: “Hoeveel interlands heeft Johan Neeskens gespeeld”? hadden beide geen goed antwoord, maar de 1 zat met 65 het dichtstbij het juiste aantal van (slechts) 49. Te weinig voor zo’n groot voetballer.

Hoewel de sessie tot half zes zou duren liep het iets uit naar 20.30 uur. Positieve reacties van zowel de Boekhandel als van de Auteur:

Arno Koek 
Een overweldigende dag met Johan Neeskens, met dank aan Jaap Visser, Hij was van 15.30 tot 20.30 aanwezig en naam voor iedereen de tijd. Wat een held!!!

Jaap Visser
12 januari om 21:43 · 
HEEMSTEDE LOOPT UIT VOOR DE NEES - 'Ha Jaap, ik heb 122 boeken ingeslagen, neem jij ook nog wat mee in de auto?' Ik dacht: hij is gek... Maar Arno Koek van boekhandel Blokker had de overweldigende belangstelling voor Johan Neeskens volkomen juist ingeschat. We kwamen boeken te kort. Ik deed in een stampvolle winkel (er stond zelfs een horde buiten voor de deur) een praatje met Neessie, liet wat beelden uit het boek zien, ik deed de Johan Neeskens-quiz en toen ik de microfoon neerlegde, stortten de Heemstedenaren zich massaal op hun Johan. Die zat twee uur later nog handtekeningen en persoonlijke opdrachten in boeken te pennen. Met het geduld van een engel en voor een ieder een vriendelijk woordje. De Nees was een wereldvoetballer, een wereldkerel is hij gebleven...

Harry Opheikens (ook de foto’s – zie verder in het album)

johan neeskens signeert 3johan neeskens signeert 4
johan neeskens signeert 5johan neeskens signeert 6