Strijdend RCH met realistische tactiek succesvol, HBC alweer in lastig parket

Zon1 08 04 2018 1
Vierde klasse E - Een doemscenario dreigt wederom voor BBC. Hoewel de koploper een nederlaag tegen dorpsgenoot RCH op het nippertje voorkwam (2-2), liep de ploeg weer dure averij op in de titelstrijd.
Al te lang speelt het ambitieuze HBC zijn duels in de vierde klasse. Na het vertrek de laatste jaren van op dat moment betere ploegen als Schoten en Alliance '22 moet het dit seizoen gebeuren. Liefst niet via de nacompetitie, want daar heeft HBC slechte herinneringen aan.

Maar als een hongerige ploeg liet HBC niet zijn tanden zien tegen het kwakkelende RCH. In de thuiswedstrijd liet de ploeg van trainer Peter van der Waart geen spaan heel van RCH. Van dat klassenverschil was zondag helemaal niets te merken. RCH-trainer Stephan Spruijt liet zijn ploeg realistisch voetballen. Terugzakken bij balverlies, counteren waar het kon. En profiteren van een hobbelige grasmat zoals de technische baas eerder in de week voorspelde.

Dat plan slaagde in het eerste bedrijf met vlag en wimpel. Ook al had HBC drie grote kansen via Bas Aarts, Jan Kruithof en Eric Liefting. Doeltreffender was RCH. Twee kansen en twee goals leverden een mooie marge op voor de thuisploeg. Eerst was Xander Roosen scherp met het hoofd bij de tweede paal. Later in de eerste helft rondde Urwin IJssel knap af.
Zon1 08 04 2018 2

"We wisten dat het met de moeilijke grasmat lastig zou worden om te combineren", aldus Van der Waart. "We zochten dus eerder de lange pass naar de flanken. Vanuit daar wilden we gevaar creëren. Dat lukte niet goed genoeg. Maar het vervelendste was dat we de meeste duels verloren. Dan win je geen wedstrijd."

RCH-aanvaller Urwin IJssel was vrolijker gestemd. "We komen uit een zware periode waarin we weinig vertrouwen hebben opgebouwd. Dan is het heerlijk als je 2-0 voorkomt tegen een sterkere tegenstander.". IJssel vreesde het ergste toen hij diep in de tweede helft Steve Olfers prachtig de 2-1 zag binnenkoppen. Na de winterstop stond RCH namelijk al eens riant met 2-0 voor, tegen DSS. Toen verloor de ploeg alsnog in een bizarre slotfase.

Nu dreigde het weer volledig mis te gaan voor RCH, want na de domme rode kaart voor Rein Heems kopte Luke Vahle russen drie man vrij de 2-2 binnen. Overigens mocht RCH niet klagen dat het nog met elf man binnen de lijnen stond. Christiaan de Vos beging een schandalige overtreding op Niel van Hooff, maar ontving slechts geel.

Typerend was in extremis het onderonsje tussen Spruijt en Erik Dekker. De middenvelder rende bij een vrije trap mee naar voren. Maar Spruijt wilde dat niet, want de oefenmeester koesterde het punt. Niet weer een herhaling van DSS thuis, zo dacht de coach. "Dan maar één punt", aldus Spruijt. "Dat is ook belangrijk voor ons. We hebben het lang goed gedaan in de wedstrijd en HBC niet in het spel laten komen. Al hoop ik dat we dit soort wedstrijden gewoon gaan winnen."

Van der Waart heeft er nog alle vertrouwen in dat zijn ploeg als eerste eindigt. "We hebben alles in eigen hand, want iedereen krijgt elkaar nog. Maar dit gelijkspel was niet in­gecalculeerd."

Bron: Haarlems Dagblad 09-04-2018
Door: Bart Slegers
Foto’s: Harry Opheikens (ook in album)
Zon1 08 04 2018 3

Zon1 08 04 2018 5DIO-Zwanenburg
Matig spelend Zwanenburg klopt DIO Zwanenburg profiteerde optimaal van het verrassende puntverlies van HBC bij RCH. De Zwanenburgers bivakkeren nog steeds op plaats drie maar hebben twee duels minder gespeeld dan HBC.

Bij DIO won titelkandidaat Zwanenburg met 1-3 en was het spel zeker niet om naar huis te schrijven. "We hebben gewonnen maar eigenlijk op alle fronten gefaald", legde trainer Mehmet Simsek uit. Zijn collega van DIO, Eugène Goudmijn, was wel te spreken over zijn ploeg. "We hebben onze mond gehouden, het snot voor de ogen gewerkt. Meer konden we niet doen," ]oshua van Mauw (2x) en Kevin Verhoeven maakten de treffers voor de bezoekers. Mo Zaatout scoorde voor DIO. Overigens is Goudmijn tot een akkoord gekomen met het bestuur voor de verlenging van één seizoen. "Ook al degraderen we. Ik ben een man van mijn woord. Maar ik heb er vertrouwen dat we ons handhaven."

Onze Gezellen-Terrasvogels
Onze Gezellen deed hele goede zaken in de tweede periode. Al leek dat lange tijd niet zo in het met 4-3 gewonnen duel tegen Terrasvogels. Stephan Clarenburg maakte de 0-1. Koen Toussain bracht OG weer in de wedstrijd, maar daarna liep Terrasvogels uit via Thom Specht en Joep Rombouts. Maar na de zeer discutabele 2-3 van Dalian Nortan stortte Terrasvogels conditioneel in. Jurre Dekker en Nick Bouman hielden de drie punten in eigen huis.

BSM-NFC
BSM had kansen tegen nummer twee NFC, maar in Bennebroek hield de ploeg geen punten over aan de wedstrijd: 1-3. Na de snelle 0-1 kregen Quinten Lammerse en Sem van der Meer kansen op de verdiende gelijkmaker. Die viel pas vlak voor de rust via Van der Meer. Nadat NFC op de hoogte was gebracht van de tussenstand bij RCH tegen HBC gooide de ploeg er een schepje bovenop. De Amstelveners wisten nog twee keer het net te vinden. "Echt een kater heb ik van deze wedstrijd", aldus trainer Fred van der Veldt. "Een nederlaag was echt niet nodig geweest, want ik vond NFC niet sterker."

DSK-DSS
DSK voegde weer een duidelijke nederlaag toe aan het zwakke seizoen. DSS, juist in een blakende vorm, won eenvoudig met 0-3. Job van den Dries was goed voor twee doelpun­ten. Naast de trefzekere spits was Stijn Heuvel goed voor een goal.

MMO-Waterloo
Waterloo is de weg kwijt. De laatste zege dateert van 4 februari en ook zondag was de opponent te sterk. MMO won met 4-2. Voor de ploeg van de vertrekkende trainer Bert van Duijvenbode scoorden Mick Dubbelaar en Nick Keus. "De ploeg heeft een ander gezicht voor de groep nodig. Het werkt niet meer", verduidelijkte Van Duijvenbode zijn beslissing. "Het is niet goed als ik te veel tussen de spelers sta in plaats van er boven."

Zon1 08 04 2018 4

Zon1 08 04 2018 6
Zon1 08 04 2018 HD

Zon1 08 04 2018 stand