De maand juni had RCH weer aardig op de kaart gezet met een Interland, Open Dag en twee geweldige toernooien. Als kers op de taart kwam daar nog eens het Jeugdweekend bij.

JW 2018 1Ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij zijn er zeker al 10 Jeugdweekeinden geweest, waarvan 1 keer over drie dagen. De familie Eindhoven legde ooit de basis voor dit geweldige jeugdevenement en toen zij er mee stopten was een opvolging lastig te vinden, want de organisatie van dit evenement begint meestal al wel in december.

Er kan aardig worden doorgeborduurd op de draaiboeken van de eerdere versies en in grote lijnen kan men het zo overnemen, maar dan moet je vervolgens wel even regelen dat het draaiboek ook daadwerkelijk kan draaien en dat is weer een heel ander verhaal. Dit jaar namen Walter, Casper, Marc en Bas de honneurs waar om eens flink uit te pakken met het traditionele jeugdweekend.

Voorheen werd het altijd gehouden in het Pinksterweekend, waarbij na twee dagen een dagje vrij (2de Pinksterdag) erg welkom was. Doordat de winterstop langer duurde en daardoor de competitie een langer verloop had (voorheen waren we in april al klaar) en eind mei nog aan het voetballen waren moest het jeugdweekend ook naar achter geschoven worden. Het zou zo maar kunnen dat er daardoor minder inschrijvingen waren (65 tegenover in de 90 in de voorgaande versies), maar er was ook een leeftijdsgrens (vanaf 8 jaar dit keer). Daarnaast waren er een paar teams in het geheel niet vertegenwoordigd.

65 Kinderen is echter ook ruim voldoende om er een leuke happening van te maken. Een grote groep extra hulptroepen zorgde er voor, dat het jeugdweekend soepeltjes verliep. Goede barbezetting, geregeld door Jacqueline, die hiermee haar RCH-activiteiten (helaas) afsloot, voldoende scheidsrechters/leiders, bestaande uit elftalleiders en de CIOS studenten (die met dit weekend een studieopdracht hadden), er werden wat plaatjes geschoten, er was ruim voldoende aan eten en drinken geregeld (met dank voor het fruitgedeelte van een sponsor) en daarnaast nog het organiseren van de spelevenementen. In een paar regeltjes lijkt het natuurlijk allemaal heel simpel, maar tot op de vrijdag voor het weekend was de organisatie nog druk in de weer met o.a. de teamindelingen, de kleedkamerindelingen, de spelindelingen.
JW 2018 2JW 2018 3
En dan is het zaterdagmorgen 23 juni en half acht zijn de eerste mensen van de staf al aanwezig om de kinderen te ontvangen, die vanaf 8 uur al binnen wandelden. Ook de luchtstormbaan, levendig tafelboetbal, pannakooi en snelheidsmeter werden toen gebracht en die moesten we zelf nog even opbouwen. Zodra de spullen in de kleedkamer lagen werd het tijd om de teams bekend te gaan maken en konden ze gehuld worden in de kleding van resp. Brazilië, Portugal, Frankrijk, Duitsland, België en Engeland. En nee, er was geen Nederlands team, want die was er tenslotte ook niet op het WK. De ouders stonden al rondom het veld in afwachting van in welke kleur zijn of haar kind ging spelen en daarna is het afscheid nemen. De ouders naar huis en die zien we morgenmiddag pas terug.
JW 2018 4JW 2018 5
Allereerst moest er een vlag verdiend worden, die in het verloop van het weekend nog punten zal gaan opleveren. Met een balbehendigheidsspel voor het hele team konden er ook punten verdiend worden. Later op de dag moest de vlag zo fraai mogelijk gepimpt worden. Klagen over het weer hoefden we niet. Het was een prima weertje, gelukkig niet te heet.

Belgisch voetbal is onlosmakelijk verbonden aan het jeugdweekend, maar gaat er niet minder fanatiek aan toe als bij een gewone competitie. Onderwijl wordt de snelheidsmeter getest over hoe hard er geschoten kan worden en tevens is er kratje trap. Uiteindelijk sneuvelden nog twee kratjes door te hard schieten van een leider. De ochtend gaat snel voorbij, waarbij menig verrassende uitslagen tevoorschijn kwamen. Tijdens het Belgisch voetbal spelen de jongsten tegen elkaar en daarna de wat oudere jeugd. Coaches liepen gewoon in het veld om aanwijzingen te geven met af en toe het gevoel zelf mee te doen. Vele pogingen werden gedan om de scheidsrechters te beïnvloeden, soms zou het handig geweest zijn een videoscheidsrechter te hebben. Wie weet in de toekomst.
JW 2018 6JW 2018 7
Ondertussen waren de keukenprinsessen flink brood aan het smeren geweest, dus tijd voor een lunchje. Hoewel daar ruim tijd voor genomen kon worden waren toch veel kinderen alweer snel aan het voetballen. Wel werd de eerste rond van de voetbalquiz gehouden met 10 vragen, waarbij de voetbalkennis zwaar op de proef werd gesteld met pittige vragen en foto’s.

Na de lunch weer verder en dit keer de opblaasbare hindernisbaan, de pannakooi en het levend tafelvoetbalspel. Ook hier allemaal fanatieke taferelen, want er stond natuurlijk wel wat op het spel: Algemeen winnaar van het jeugdweekend. Sportiviteit gingen we echter niet uit de weg en daarin werden de spelen uitstekend gespeeld. Het waren meer de leiders, die de scheidsrechters op andere gedachten probeerden te brengen. Om half vijf werden de spelen alweer opgehaald, dus in een strak schema werden de wedstrijdjes afgewerkt. Even snel de boel opruimen en om vijf uur was de Miniarena weer helemaal leeg.
JW 2018 8JW 2018 9
Een heerlijke geur verspreidde zich over het RCH complex. Jawel, de BBQ stond al te gloeien, de salades en sauzen stonden klaar, dus er kon aangevallen worden, maar nog eerst even de tweede ronde van de voetbalquiz. Daarna kon iedereen zich gaan voorbereiden op het zaalvoetbal. Eerst weer de allerjongsten, want die moesten tenslotte vroeg naar bed. Zaalvoetbal is toch wel weer even een ander spelletje dan veldvoetbal, waarbij heerlijke skills op de mat gelegd werden. Ook wilde men natuurlijk niet voor elkaar onderdoen, waardoor mooie duels ontstonden. Half tien was het voor de ‘kleinsten’ klaar en konden de ‘groten’ gaan beginnen. Het enige smetje van deze avond was de ongelukkige trap tegen de hand van Wessel. Het deed te zeer om dit aan ons voorbij te gaan en vader Casper spoedde zich met Wessel naar het ziekenhuis. Na foto’s (niet van mij) bleek er een scheurtje in een vingerbotje te zitten en kwam de hand/arm stevig in het gips.
JW 2018 10JW 2018 11
JW 2018 12JW 2018 13
Om 11 uur was het zaalvoetbal afgelopen en kon er nog even gekeken worden naar het WK voetbal, tenslotte liep dat als rode draad door jet jeugdweekend heen. Stoere Wessel kwam na het ziekenhuisbezoek weer terug en bleef gewoon overnachten. Wat een held om bij zijn team te blijven.

Daarna wordt het spannend, want hoe laat slaapt iedereen. Dit jaar geen slapers in de kantine, maar er mocht door de leiders nog wel even een biertje gedronken worden. De organisatie kon terugkijken op een geslaagde eerste dag en om drie uur ging dan ook iedereen tevreden op kooi met het idee dat we weer vroeg uit de veren moesten. Casper en ondergetekende waren de enige, die in de kantine bleven overnachten. De overige wel-slapen-blijvende-leiders waren verdeeld over de kleedkamers om een (dicht)oogje in het zeil te houden.
JW 2018 14JW 2018 15
JW 2018 16JW 2018 17
JW 2018 18JW 2018 19
En jawel hoor, kwart voor zeven op zondag liepen de eerste kinderen al buiten met twee vragen: Wanneer krijgen we wat te eten en mogen we een bal. In die volgorde. De planning voor het ontbijt was om half negen, dus dan heb je nog wel even. Voor de zondag een relatief rustig programma. We begonnen weer met Belgisch Voetbal voor de laatste rondes. Tussendoor nog weer even 10 vragen quiz, een hapje, een drankje en van 12 tot 13.00 uur kon er gezwommen worden (nieuw dit jaar). Altijd lekker verfrissend.
JW 2018 20JW 2018 21
JW 2018 22JW 2018 22a
Zo langzamerhand zag je toch wel vermoeide koppies, maar met een bal in de buurt blijven er toch activiteiten ontplooid worden. Tenslotte nog een erg leuk laatste spel, bedacht door de CIOS-studenten en daar kwamen de teamvlaggen goed van pas. Her en der werden deze geposteerd op het terrein en, beginnend bij de eigen vlag, moest je als team een andere vlag zien te bereiken met zo min mogelijk schoten en zo moesten alle vlaggen af gegaan worden. Ballen over hekken, over kleedkamers en zelfs over de kantine waren niet vreemd. Alle trucs werden uit de bekende doos gehaald om met zo min mogelijk trappen de andere vlag te bereiken. Het loopt dan tegen half vier en de eerste ouders lieten zich al zien. Tenslotte het hele weekend je kind gemist, dus veel langer moest dat niet duren.
JW 2018 23JW 2018 24
Toen ook het laatste spel gedaan was moest er door de jury nog flink gerekend worden, want wie is nu de winnaar van het Jeugdweekend 2018. Voor alle spelers waas er een medaille en het leuke was, dat, op welke plaats je ook geëindigd was, je toch een winnaar van een onderdeel was geweest, dus eigenlijk waren we met z’n allen winnaar van dit prachtige evenement.
JW 2018 25JW 2018 26
OK, er moet natuurlijk een algemeen winnaar uitgeroepen worden, die het overall het beste hebben gedaan en dat werd België. Gefeliciteerd!!

En zo eindigt weer een geweldig Jeugdevenement van RCH. Uiteraard bedanken we de organisatie, de keukenprinsessen, de leiders, de scheidsrechters, de deelnemende kinderen en, nou vooruit, ook de fotograaf, die het hele weekend meegedraaid heeft om alles digitaal vast te leggen.

Harry (ook de foto’s)
JW 2018 27
JW 2018 28
JW 2018 29