Vierde klasse D - RCH geeft ondanks nieuwe technische staf zege in slotfase weg. Opluchting bij Onze Gezellen

OG-RCH
Lang had RCH zondag uitzicht op de zege tot Onze Gezellen in de slotfase de tegenstander in rouw dompelde met een 2-1 zege. Echt soepel verloopt het seizoen 2018/2019 voor zowel Onze Gezellen als RCH niet. Beide ploegen eindigen deze jaargang niet met de trainer waarmee het in september startte. RCH won vorige week nog met Stephan Spruijt als trainer en zondag liepen daar ineens twee andere gezichten. Spruijt gaf donderdagavond na allerlei akkefietjes aan te stoppen als hoofdtrainer. De motivatie was weg en toen belde RCH meteen Roland Ebbeling die in de technische commissie zit van de Heemstedenaren.

"Om het komend seizoen vorm te gaan geven met de nieuwe hoofdtrainer", glimlachte Ebbeling. "Het is mijn cluppie en als ze je dan vragen om te helpen. Tja, dan doe ik dat. DUS dinsdagen en donderdagen kom ik weer thuis uit werk, schuif ik snel twee boterhammen met hagelslag naar binnen en ga die jongens trainen."

Richard Hoogervorst belde Ebbeling meteen of hij hulp nodig had. "Ik had nog wat zondagen vrij", gaf de oud-RCH-trainer aan. Hoogervorst kan niet iedere week vanwege zijn werk.

Aan de andere zijde van de middenlijn stond Pascal de Wit, die het vege lijf moet redden van OG. De Wit haalde zeven punten uit drie duels. "Dat hadden er negen moeten zijn." Al vergat hij erbij te zeggen dat het uitduel bij NFC en dit optreden tegen RCH ook puntverlies hadden kunnen betekenen.

"Het was niet geweldig en we komen goedkoop aan een strafschop. Waar het omgaat is dat we niet lopen te zeuren op elkaar. Accepteren. Niemand doet iets expres fout in het veld. Dat is een proces, want er was veel negativiteit", aldus De Wit. RCH liep weer zoals iedere week tegen hetzelfde probleem aan. De ploeg heeft veel potentie maar scoort veel te weinig. Na de 0-1 van Rick Balaydin drukte RCH niet door. Nick Bouman scoorde bijna de 1-1 maar zijn inzet werd van de lijn gehaald.

Rob Niedekker scoorde netjes de 0-2, maar stond buitenspel. Die beslissing was zeer dubieus. Scheidsrechter Matthijn de Boer ging af op zijn grensrechter, maar de arbiter liet het in de tweede helft bijna ontsporen. Harde tackles werden niet bestraft en de spelers zochten steeds meer de grens op.

Wat De Boer wel goed zag was de rode kaart van doelman Remy Heruer die Under Ceylan het scoren belette. Reservedoelman Mitch Mathot hield daarna knap Balaydin en Nigel Hoep van scoren af.

De slotfase was knotsgek, want Geeven benutte een omstreden penalty en daarna onderscheidde de spits zich met een prachtige uithaal vanaf de rechterkant met zijn rechtervoet. Zo kwam OG iets dichterbij handhaving en zag RCH zijn droom op promotie weer wat kleiner worden.
Zon1 17 03 2019 1

Bron: Haarlems Dagblad 18-03-2019
Door: Bart Slegers
Foto: uit krant en Voetbal in Haarlem
Zon1 17 03 2019 uitslagenNFC-Spaarnwoude
Spaarnwonde had zelfs geen kind aan NFC. De ploeg uit Amstelveen strijdt voor promotie maar werd door de koploper simpel aan de kant gezet: 1-6. Spaarnwoude hoopt op 7 april .kampioen te kunnen worden in eigen huis. "Dan moeten concurrenten nog wat punten morsen", weet Spaarnwoude-trainer Rob Sprank. "We zijn duidelijk een maat te groot voor deze klasse."

DSS-Eendracht ‘82
DSS moest aantreden tegen het 'lelijke eendje' van de vierde klasse D. Maar de Haarlemmers deden dat met verve en stapten tegen Eendracht '82 met een 11-0 zege van het veld. "Je weet dat het niet zo'n zware middag gaat worden als je als team opereert en niet voor jezelf gaat voetballen om dat doelpuntje te maken. Dat hebben we keurig gedaan", aldus DSS-trainer Illiass Akchieh. Jorrit Brandsma scoorde drie keer. Obaida vond twee maal het net. Daniel Hagen, Rick van der Vuurst, Wesley Tan, Max Henneman, Bas van Dijk en Joost Fokke maakten de overige treffers.

Terrasvogels-Germaan/De Eland
Terrasvoge]s tegen Germaan/De Eland werd afgelast.

Voetbal in Haarlem schreef het volgende over OG-RCH:

Geen Ebbeling-effect bij RCH
Tot acht minuten voor tijd zou dit verslag de titel ‘Het Ebbeling-effect’ dragen. Roland Ebbeling neemt sinds afgelopen donderdag de honneurs waar als trainer van RCH, nadat Stephan Spruijt zijn opdracht teruggaf. En het ging Ebbeling goed af. Zijn ploeg leidde met 0-1 tegen Onze Gezellen, de keeper van de thuisploeg was met rood naar de kleedkamers gestuurd, kortom, geen vuiltje aan de lucht voor de Heemstedenaren. Tot de warrig leidende scheidsrechter Onze Gezellen een penalty cadeau deed die door Mitchell Geeven onberispelijk werd binnengeschoten en diezelfde Geeven met een listige lob RCH-keeper Jari van Drunen klopte. Onze Gezellen won volkomen onverdiend met 2-1, maar niemand die in Haarlem-Noord daar maar één seconde van wakker ligt.

Ook bij Onze Gezellen staat een ‘nieuweling’ aan het roer. Pascal de Wit nam een paar weken geleden het stokje over van Delano Snijder. Dus stonden er twee ploegen tegenover elkaar met een trainer die zijn ploeg nog niet heel goed kent. Bij OG zijn ze blij met De Wit. Hij hamert op positiviteit en plezier in het spel. Dat lukt misschien op de training wel, maar in de thuiswedstrijd tegen RCH bleek daar niet heel veel van. De thuisploeg speelde niet goed en sommige spelers leken elkaar niet goed te begrijpen. Dat lieten ze elkaar ook regelmatig weten. Vooral Mitchell Geeven voelde zich voor rust vaak onbegrepen.
Zon1 17 03 2019 2

Daar had RCH geen boodschap aan. Al na acht minuten was het Rick Balaydin die de 0-1 liet aantekenen. Uit een fraaie voorzet van Nigel Hoep had hij twee pogingen nodig om OG-doelman Remy Heruer te kloppen. In het vervolg van de eerste helft probeerde Onze Gezellen het wel, maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet. Al was Nick Bouman er wel dichtbij. Zijn inzet werd op de lijn gekeerd door een RCH-verdediger.

Ook na rust viel er weinig te genieten voor de thuissupporters. De scheidsrechter maakte er intussen meer en meer een potje van. Voor het lichtste duwtje gaf hij een vrije trap, terwijl de zwaarste overtredingen onbestraft bleven. Hij had wel gelijk met zijn rode kaart voor OG-keeper Remy Heruer, die een RCH-spits opzichtig vasthield. Maar het toppunt van zwak fluiten was een onschuldig duel net buiten de zestien van RCH. De arbiter besloot tot ieders verbazing tot een penalty voor Onze Gezellen. Geeven, die tot dat moment een ongelukkige wedstrijd speelde, bleef koel en schoot zijn ploeg op gelijke hoogte. Toen hij in de laatste minuut van de officiële speeltijd de bal ook nog eens prachtig over Jari van Drunen liftte om de 2-1 binnen te laten vallen, was het OG-feest helemaal compleet.

De ploeg van Pascal de Wit pakte zo zeven punten uit drie duels en is klaar om de nacompetitie te ontlopen. ‘’We hebben er hard voor gewerkt. Met deze scheidsrechter kon het alle kanten op. Maar ons hoor je niet klagen’’, vond De Wit. Roland Ebbeling, zijn collega bij RCH, voelde zich terecht besodemieterd. Zijn ploeg was een overwinning ontnomen. ‘’Maar we moeten het ook onszelf aanrekenen’’, was hij reëel. ‘’We hadden het veel eerder moeten afmaken.’’ Nu rest voor de Racing een kleurloos einde van het seizoen. De top drie is uit het zicht.

Verslag: Marcel Akerboom
Foto: René Diepeveen
Zon1 17 03 2019 stand