Afgelopen zaterdag was het eindelijk weer eens in competitie verband tijd voor de derby RCH–HBC.

Deze 2 teams kennen elkaar al jaren en minimaal 1 keer per jaar spelen we ook vriendschappelijk tegen elkaar. Maar nu ging het echt ergens om. En deze ontmoetingen brengen toch altijd wat extra’s. Of het nu gaat om vrienden of om klasgenoten, beide teams willen gaan voor de winst. Ook met de coaches onderling is het vooraf gemoedelijk en gezellig maar wanneer we het veld op gaan gaat de knop om en speelt een ieder zijn eigen wedstrijd.

De mannen van RCH hebben weer de beschikking over een compleet team, dat wil zeggen: 16 man. Voor de coaches altijd weer een heel gedoe om een opstelling te verzinnen met een passend schema om een ieder ook te kunnen laten voetballen. Maar het is weer gelukt.

Nadat de warming up gemoedelijk en ontspannen is afgewerkt betreden de matadors de arena. Ook steeds meer publiek heeft zich gemeld aan de kant en is klaar voor 2x40 minuten voetbalplezier. Na 30 seconden is er al feest in kamp HBC want tja, het was bijna alleen even knipperen met de ogen en de bal moest al uit het net worden gevist. Een hoge bal wordt door alles en iedereen gemist en een verraderlijke stuit zet ook keep Melle op het verkeerde been. RCH moet dus aan de bak. De 1e helft spelen we echter slordig en verliezen te vaak de bal. Gelukkig kan HBC ook nog niet hun beste spel laten zien. Toch de spanningen van een derby ? Maar met 0-1 gaan we de rust in.
O17 1 23 03 2019 uitslagenIn de kleedkamer wordt de mannen nieuwe moed ingesproken en wordt er afgesproken wel feller te gaan voetballen. We willen het liefst zo snel mogelijk de gelijkmaker maken zodat er daarna tijd genoeg is om de wedstrijd helemaal uit te kunnen spelen. Het geloof in een goede afloop is er ook. Even lijkt HBC echter snel de aanval te zoeken, maar hoe lekker is het, wanneer inderdaad uit een prima aanval de aansluitende 1-1 komt. De wedstrijd begint opnieuw. Beide teams laten duidelijk zien dat ze ervoor gaan. De duels worden opgezocht, maar de wedstrijd kent een zeer sportief verloop.

Aan de kant bij coaches en ouders wordt het ook steeds spannender. RCH lijkt de wedstrijd te controleren, maar HBC komt er een aantal keer sterk uit. Het is dan ook uit zo een snelle omschakeling dat HBC de 1-2 kan maken. Voor RCH zit er niets anders op dan weer op jacht te gaan naar de gelijkmaker. De tijd begint echter te dringen. Zenuwachtig wordt er onderling tussen de RCH coaches overleg gepleegd, wat kunnen we nog doen. Wie kunnen we nog even zo neer zetten zodat we nog wat extra druk kunnen zetten. Helaas helpen een 2 tal blessures op dat moment niet mee.

Nog een keer worden de RCH mannen naar voren gestuurd. Het is dan nota bene Erfan, onze linksachter, die beslist om door te drukken en kan zo opkomen naar het midden. Door zijn inzet komt de bal op rechts bij Marijn. Die gaat, die kijkt, die schiet en pats boem tingeling ja ja wat een doelpunt. Hoog in de verre hoek gaat de bal en de 2-2 is gemaakt. Dit blijkt meteen het laatste wapenfeit te zijn geweest want een kleine minuut later brengt de overigens uitstekend fluitende Remco de wedstrijd tot het einde.

Zo eindigt de derby in een gelijkspel. Gezien het uiteindelijke spelbeeld ook wel een terechte uitslag. Al hadden we gehoopt op meer. En na de wedstrijd, dan zoeken de vrienden en klasgenoten elkaar gewoon weer op en gaat het gewone leven gewoon weer verder. Een voorbeeld van hoe voetbal hoort te zijn. Wat ons betreft zouden we iedere week wel zo een derby willen spelen.

Maurice Keizer

O17 1 23 03 2019 stand