Clary Koper en Yvonne Brans (samen met Astrid Molenaar, Anneke Hoffman, Ingrid Jansen, Carola Mense, Monique Jansen en Astrid Borstlap de organisatie) stonden te glunderen. Wat een onverwacht grote opkomst op de RCH-damesreünie met 40 dames op zaterdag 5 oktober..

RCHdames 04 10 2019 1

RCHdames 04 10 2019 2Ook sommige oudtrainers en leiders waren enthousiast afgekomen op de uitnodiging. “Sommigen van ons hebben elkaar al wel 35 jaar niet gezien”, was de reactie van een oud RCH-voetbalster. Wonen ze te ver uit elkaar? Ook dat is niet het geval, het loopt, zoals het loopt, maar eenmaal bij elkaar is het weer groot feest en komen niet alleen de voetbaldaden weer boven drijven, maar ook de lol en anekdotes er omheen. Sterker nog, er werd gelijk een bal gepakt en de skils kwamen vanzelf weer bovendrijven.

Glary en Yvonne hielden jaarlijks al een soort reünie en met een aantal gingen ze dan naar bijv. het Casino. Gaandeweg kwamen er steeds meer dames bij en toen ontstond het idee dit eens groots aan te pakken: een heuse reünie met, het liefst natuurlijk, alle RCH-dames samen in de monumentale kantine van RCH. Spijtig genoeg moesten een aantal dames afzeggen, maar daar ontkom je bij een dergelijk evenement niet aan.

Begin jaren 70 begon RCH met damesvoetbal. Het was toen flink in opmars en dan niet alleen op het veld, maar ook in de zaal. Astrid Borstlap had voor deze reünie een flinke digitale taak op zich genomen en had heel veel foto’s en krantenverslagen vastgelegd en allemaal uitgeprint. Glary verklaarde wel erg veel in de krantenknipsels voor te komen. Buiten het feit dat de knipsels uit haar plakboeken kwamen scoorde ze ook vaak en dan wordt je natuurlijk al snel in de verslaglegging vastgelegd.

Ook dochter Yvonne had de voetbalgenen van haar ouders mee gekregen. Vader Ruud was 1 van de initiatiefnemers toen voor het damesvoetbal en trainde niet alleen de dames, maar was ook coach. Zoon Nigel speelt in zondag 1, dus de geweldige voetbalgenen zijn door gegeven.

De RCH-dames behaalden vele kampioenschappen, zowel in de zaal als op het veld, tot en met de hoofdklasse aan toe. Sommige dames vergeleken al hun acties en doelpunten van toen met die van het huidige Nederlandse Elftal. “Die bal van Spitse in de rechterbovenhoek, die ze vrijdag 4 oktober scoorde tegen Slovenië, die heb ik ook vaak gemaakt”. Ook de (foto)herinneringen aan de voetbalkampen van toen kwamen met glinster in de ogen voorbij. Prachtige anekdotes. “weet je nog toen ik….….?”. Met glinstering in de ogen komen de verhalen en herinneringen los. Misschien leuk om dat eens allemaal vast te leggen op papier en website RCH.
RCHdames 04 10 2019 4

RCH heeft niet alleen goede voetballers en voetbalsters voort gebracht, maar ook een heuse band en die verzorgden een geweldige muzikale omlijsting van deze reünie en de voetjes kwamen van de vloer. Het mag duidelijk zijn dat deze oud RCH dames een geweldige, sportieve en leuke tijd hebben gehad.

Wellicht een idee om in ons volgend jubileumjaar (2021) nog eens een dergelijke reünie te organiseren.

Harry Opheikens (ook de foto’s)

RCHdames 04 10 2019 3

RCHdames 04 10 2019 5

RCHdames 04 10 2019 6