Soms heb je van die wedstrijden die kinderen en toeschouwers zo in vervoering weet te brengen vanwege de strijd en spanning (en ook beetje drama), dat je er een heel weekend van kan nagenieten.

Afgelopen zaterdag was zo eentje. In de eerste wedstrijd van de nieuwe competitie in de tweede klasse moesten we erg vroeg naar HFC. De jongens dachten O11-7.. dat winnen we wel even. Ik als coach weet na vele bezoeken bij De Koninklijke wel beter.. ze gaan er altijd voor en soms zijn er verrassend goede spelers in hun lagere teams. Bijkomend was dat we plots drie afmeldingen hadden en dus geen wissels.

De start was toch wat onwennig en we werden in het defensief gedrukt. Na een minuut of 5 was er al de 1-0 voor HFC na een knap schot van een vrijgespeelde spits. Even een tikkie, maar we probeerde door flink de duels in gaan en korter op de bal te zijn onder de druk uit te voetballen. Helaas waren momenten dat we de bal hadden vaak slordig met net te harde passes of onbegrepen kaatsjes. Het duurde tot in de tweede kwart dat we eindelijk druk gingen zetten en prompt ook corners en kansen kregen.

Helaas nog niet resulterend in een doelpunt. Aan onze kant voorkwam Florian dat HFC verder uitliep. In de rust besloten we het wat om te zetten, ik zeg ‘we’, omdat de jongens het zelf hadden bedacht. Quinten ging van het middenveld af naar zijn geliefde rechtsback positie, Sebas werd rechtshalf en Duuk en Mikai wisselden voorin van plek waardoor Duuk van rechts speelde.
O11 1 02 11 2019

De tweede helft liet zien dat het veel beter stond, maar ook dat spelers er allemaal een schepje bovenop deden. Nassim vocht als centrale man felle duels uit en ook Jaap op links dook er vaak bovenop. Het werken werd beloond met een mooie goal van Mikai op aangeven van Duuk. We bleven druk zetten en de tot dan toe uitstekende HFC keeper raakte wat van de wijs en gooide de bal per ongeluk naar Mikai die daar wel raad mee wist.. 1-2!

In de time out voor de laatste kwart waren we moe maar wel verbeten.. deze geven we niet meer weg! Toen kwam HFC plotseling op en hun twee beste jongens tekenden zomaar in een paar minuten de 2-2 en 3-2 aan! Hee dat hadden we niet afgesproken? Toegegeven, het waren prachtig ingeschoten goals na lange rushes. We hadden nu nog maar een minuut of 7 en zette alles op alles, maar ook HFC deed dat dus het ontpopte in een zinderend laatste kwart. Dat is wat 8x8 bij jeugd zo spectaculair maakt soms.

Mooi om bijvoorbeeld te zien hoe linksback Cas telkens mee naar voren kwam en Quinten aan de andere kant telkens de angel uit de HFC aanval wist te halen en de bal meteen verplaatste naar de andere kant. Ook het middenveld met Jaap, Sebas en Nassim was keihard aan het werk, ballen veroverend en proberen de eindpass te geven. Het was uiteindelijk Mikai die weer goed stond en zijn derde wist te scoren om zo de bevrijdende 3-3 te maken. Waar ik in mijn achterhoofd al beetje settelde voor een gelijkspel dacht Duuk er anders over. Na een mooie pass van Quinten kwam hij door op rechts en schoot de bal hard en met gevoel schitterend over de keeper heen voor de 3-4!

Het team, ouders en coaches gingen uit hun dak. Het laatste fluitsignaal klonk en de buit was binnen! Na afloop de sportieve Felicitaties van de (opvallend veel) HFC coachende vaders. Het was even wat we nodig hadden na een matige reeks en smaakt absoluut naar meer. 

Rogier Lanting (ook de foto)