Nominatie Erfgoedprijs 2023 HVHB

Donderdag 8 juni werd tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek David Eliza van Lennep Erfgoedprijs 2023 uitgereikt door juryvoorzitter Wim de Wagt. De jury bestond uit Wim de Wagt, architectuurhistoricus, voorzitter, Marcel van Henk, deskundig op het gebied van architectuur, stedenbouw en cultureel erfgoed ,   ,
Florianne van Hees, kunstdocumentalist, Rob Hinse, veelzijdig kunstenaar, Otie van Vloten, architect, beeldend kunstenaar en Ellen Kerkvliet, secretaris.

Er waren deze avond 6 genomineerden uit de totaal 19 inzendingen, het gehele juryrapport is onderaan deze pagina te lezen. RCH is het enige clubhuis in Nederland dat een monumentenstatus heeft.

Voorwoord voorzitter jury Wim de Wagt
De jury van de David Eliza van Lennep Erfgoedprijs is verheugd dat er in Heemstede en Bennebroek zoveel erfgoed gekoesterd, hersteld of opnieuw onder de aandacht gebracht wordt. De ene editie is de andere niet, maar de oogst was ditmaal van een opvallend hoge kwaliteit. Zoals gewoonlijk is de diversiteit groot, uiteenlopend van restauraties en herbestemmingen tot botanisch erfgoed. Dit betekent dat de jury uitgedaagd werd op het scherp van de snede te oordelen en discussiëren. De jury hield daarbij steeds in het oog dat de essentie van erfgoed het bewaren en overbrengen van herinneringswaarden is, en dat om tot een overtuigend resultaat te komen, er altijd grote kennis van het desbetreffende erfgoedobject nodig is. Bovendien kunnen het initiatief en proces niet zonder de gedrevenheid en kunde van degenen die er verantwoordelijk voor zijn of zich erover ontfermen.

Waar de jury altijd in het bijzonder op let is de mate waarin er ‘tegenwind’ wordt overwonnen: hoe hard moet er geknokt worden om de finish te halen?

De winnaar van de Erfgoedprijs 2023 werd Raadhuisplein 3,

De jury had de volgende motivatie voor de nominatie van onze kantine:
Een clubhuis met een monumentenstatus, die — in ons land unieke — eer komt RCH toe. In 1932 verrees, midden op de velden aan de Sportparklaan, de kantine van Racing Club Heemstede. Volledig opgetrokken uit hout en ontworpen door Cornelis van Gelder. Hij liet zich daarbij inspireren door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, hetgeen te zien is aan het overstekende dak en de horizontale gevelindeling. Maar, hout is gevoelig voor weersinvloeden als zon en regen. Een gedeelte van de rabatdelen, in de zo kenmerkende blauw-witte RCH-kleuren, was dringend aan vervanging toe; een dure klus voor de vereniging die tevens eigenaar is van het gebouw. De club, onder leiding van voorzitter Kees Kokkelkoren, startte een crowdfundingsactie onder leden en oud-leden. De gemeente en een subsidiënt brachten de rest van het benodigde geld bij elkaar. Een aannemersbedrijf voerde het werk uit, de klusploeg van de voetbalclub zorgt verder voor het onderhoud. De jury vindt het hartverwarmend dat de club ‘met vereende krachten’ aan het benodigde geld is gekomen. Er is klaarblijkelijk gevoel voor erfgoed bij zowel de huidige clubleden als degenen die ooit lid waren! In een tijd, waarin ook voetbalverenigingen het moeilijk hebben om vrijwilligers te vinden, verdient RCH alle mogelijke lof voor dit belangrijke initiatief. De restauratie is verantwoord uitgevoerd, waardoor de authentieke sfeer van dit bijzondere clubhuis bewaard gebleven is. Het draagt bij aan de identiteit van deze oude voetbalclub, die niet alleen in de regionale, maar zelfs in de nationale sportgeschiedenis zo’n belangrijke plaats inneemt

 

Kees ontvangt de oorkonde voor de nominatie (foto Harry)

Delen met anderen?

Verslagen
Lees ook

Meer vergelijkbare berichten