Piet Huijg Cup 1 oktober 2023

De Stichting HFC Haarlem 1889 en FC Haarlem- Kennemerland organiseerden zondag 1 oktober 2023, precies 134 jaar na de oprichtingsdatum van de club, een 7 tegen 7 toernooi om de Piet Huijg Cup.

Onze voormalige voetballer en trainer Richard Hoogervorst had de smaak van het organiseren te pakken na de reünie van alle RCH hoofdklassespelers eerder dit jaar, het regelen van een aantal spelers voor een interview van ‘oude knarren’ in het 433 magazine (verschijnt nog), bij de aftrap van de eerste wedstrijd (23 september tegen Zwanenburg) van het nieuwe RCH 1 op zaterdag nam hij het voortouw het nieuwe team een hart onder de riem te steken en nu dan even een team regelen voor het toernooi op 1 oktober, waarbij de volgende clubs mee zouden doen met oud eerste elftalspelers.
HFC Haarlem, RCH, Koninklijke HFC, Kennemerland.

Programma
13.00 ​​Ontvangst teams Kantine Haarlem-Kennemerland
13.15/13.30 ​Omkleden/warming up
14.15-14.40​ Veld 2:​ RCH – Haarlem, ​​Veld 3:​Kennemerland – KHFC
14.55 – 15.20​ Veld 2: ​KHFC – Haarlem, ​​Veld 3: Kennemerland – RCH
15.35 – 16.00​ Veld 2: Haarlem – Kennemerland, ​​Veld 3:​RCH – KHFC
16.15​​ Prijsuitreiking door Ilse Huyg
16.30 -…​Borrel Kantine Haarlem-Kennemerland

Met alle emailadressen en mobiele nummers in zijn bezit van al onze oud Hoofdklassespelers dacht Richard even snel een man of 10 bij elkaar te kunnen krijgen. Een makkie zou je denken.
De appgroep “Haarlem RCH Toernooi” werd ‘opgericht’ en toen begon het. Kleding, ballen, bidon’s, trainingsjacks, het was allemaal nodig om een beetje gelikt aan het toernooi deel te nemen. Nick Schoenmaker ging dat regelen.

Al snel stonden er namen op papier:Louis Wijdenbosch, Fred Kuipers, Allan Kaestner, René Valent, Ard Dinkelberg, Xander Verbruggen, Patrick Samuels, Ed Tervoort, John Hesp, Rokus Hoogendoorn

Maar goed, dat waren er nog niet genoeg. Vol goede moed ging Richard op zoek naar extra mannen. Stephan Spruijt en Roland Ebbeling sprongen bij. Veel mannen waren erg enthousiast, maar even zoveel moesten afzeggen met een ieder zijn fysieke klachten aan welk plekje in de ledematen dan ook. Vooral veel knieën bleken het begeven te hebben.

Uiteraard komt de humor er ook bij kijken, want als die geblesseerden ieder 5 minuten op het veld zouden staan is er in ieder geval een team van een man of 30. Zelfs tijdens zijn weekje vakantie was Richard vanaf het zwembad aan het appen en regelen.
Er waren mannen die moesten werken, maar ook op de toernooidag met vakantie waren. Eerder ingeschreven mannen moesten weer afzeggen.

Ondertussen wat zakelijke mededelingen:
Goedemorgen Toppers.  Even voor de spelers a.s. zondag.
We verzamelen om 13.00 uur,  In de kantine bij  HFC Haarlem / Kennermerland. We kunnen dan rustig een bakkie doen en rustig omkleden en redelijke warming-up maken. De Wedstrijden beginnen om 14.15 uur  Dus diegene die niet voetballen zijn dus vanaf 14.15 uur (of eerder) van harte welkom. De wedstrijden zijn eigenlijk bijzaak maar elkaar weer zien en andere oude bekenden is de hoofdzaak van deze dag. Voor kleding / materiaal wordt gezorgd.

Ondertussen worden er nog meer mensen uitgenodigd, die ook in de reünie-app zaten en ook daar, zeker omdat het kort-dag was, diverse afzeggers. Kunstknie, gescheurde meniscus, slechte knieën, vakantie, de excuses houden niet op, dus Richard houdt het regelen ook even voor gezien vanuit zijn vakantieadres. Of voetbalschoenen, die al lang in de vuilnisbak liggen of omgeruild voor golf-schoenen. Er zijn er ook met familieverplichtingen, zoals een verbouwing of op stap met kleindochter.

Als je de hele app volgt met al die afzeggingen verbaas je je nog, dat er toch ook nog mannen zijn die nog wel voetballen, maar dan dus als excuus hebben een wedstrijd te hebben op die zondag 1 oktober.

Richard geniet uiteindelijk nog vanuit Benidorm Palace van een top avond met lekker eten , drinken, flamenco show , goochelen en veel drank.
Uiteindelijk ziet het lijstje er als volgt uit:
Cyril Mica, Fred Kuipers, Allan Kaestner, René Valent, Ard Dinkelberg, Patrick Samuels, Ed Tervoort, John Hesp, Rokus Hoogendoorn, Joris Hazevoet.
Zelfs over deelname van Johan Neeskens is nagedacht

In de appgroep kwam het volgende verslag:
Wat een topteam en coaching en wat een geweldig publiekelijk ondersteuning van Piet Buter, Ben Sleeman, Arthur Maaswinkel, Edo Pijlman, Peter Caljouw, Dick en Els Schoenmaker, Kevin Dinkelberg bij dit 1e Piet Huig toernooi in Haarlem.  Vandaag heb ik prachtige combinaties gezien, creatieve oplossingen en zelfs een scorende “tijdelijke” rechtsbuiten en aanvoerder Ed Tervoort. 

Het publiek stond op de banken voor ons en wij als RCH, het oudste team (ons jongste teamverband was 55 jaar en oudste 63) in vergelijk met KHFC en Kennemerland die zelfs spelers hadden tussen 35-38 jaar, hebben ons kranig verweerd en verdiende meer punten dan het gelijk spel tegen Kennermerland.  De super profs van Haarlem waren echt een maatje te groot (3-0) maar de 4-2 tegen KHFC was niet nodig.
Maar KHFC en Kennermerland waren gewoon vals spelers, te jonge spelers opgesteld.

Uiteindelijk dus de 4e plaats.
Wel jammer dat er weinig oud-spelers zijn komen kijken ondanks de toezegging dat ze niet zelf konden spelen vanwege fysieke problemen maar wel (waarschijnlijk) zouden komen kijken.

Naar allerwaarschijnlijkheid komt er volgend jaar een vervolg voor dit Tournooi, ook begin October, maar dan ergens in Spanje, San Sebastián of Cadiz !!
Alle RCH-ers zijn na afloop lang blijven hangen in de kantine, alleen enige ex profs van Haarlem bleven hangen maar we hebben zeker gewonnen met de afname in het aantal drankjes. KHFC en Kennemerland waren al heel snel verdwenen!

 Na afloop heb ik met alle spelers even gesproken, en leuk kom te horen dat ze toch allemaal een mooie en hechte band hadden en hebben met RCH en dat ze kijk met trots terug kijken naar de tijd dat ze bij RCH hebben gespeeld.

Harry Opheikens
Foto’s vanuit de toeschouwersschare

Foto uit de oude doos: 1965 RCH-Haarlem

Delen met anderen?

Verslagen
Lees ook

Meer vergelijkbare berichten