RCH O23-Rkvv DSS O23 [27 augustus 2022]

Voetbalgogme, slimmigheidje in de voetballerij.

RCH O23 heeft een oefenwedstrijd gespeeld tegen een combinatie van DSS O23 en DSS zaterdag 1. Er was een heel jong RCH O23 team samengesteld voor deze wedstrijd, 13 van de 15 spelers speelden vorig jaar in verschillende RCH-jeugdteams. Het moet gezegd; de jongste spelers vervulden hun rol met verve.

Voetballen en hard werken kan elke speler in het RCH O23 team. Mijns inziens zelfs beter dan de gemiddelde speler maar selectievoetbal vraagt meer van deze jonge spelers dan hardlopen of schieten.

Afgelopen weken is het tijdens trainingen vaak tegen de O23 spelers gezegd “voetballen” ofwel tijdens de verschillende trainingsvormen het juiste doen op het juiste moment; voetbalintelligentie of voetbalgogme genoemd.

Deze wedstrijd miste RCH O23 dit belangrijke aspect. Als gezegd voetbal kent buiten de technische en fysieke aspecten ook een stukje slimmigheid. Handigheidjes die de meeste voetballers met de jaren moeten aanleren en ontwikkelen. In geval van een enkele speler is voetbal intelligentie een aangeboren talent.

Voetbalgogme kan een voetballer écht onderscheiden van andere spelers, deze intelligentie heeft ieder team nodig om tijdens de wedstrijd de juiste keuzes te maken. De beslissingen op het veld hebben bijvoorbeeld betrekking op omschakeling en handelingssnelheid met en zonder bal. Zo kan je als team de winst zekerstellen en maximaliseren of daartegenover het verlies beperken.

Over de wedstrijd tegen DSS kan ik kort zijn, ik vond ons als team meerdere malen niet goed en ondoordacht handelen. De inhoud van de wedstrijdbesprekingen voor, tijdens en na de wedstrijd moeten voor al de RCH O23 spelers stof zijn tot nadenken. Iedereen moet zich bewust zijn dat het frivole jeugdvoetbal niet meer mogelijk is in de O23 leeftijdsgroep.

Samenvattend kwamen de instructies tijdens de besprekingen volgens mij op het volgende neer,

  • Maak betere beslissingen met de bal. Weet wat je positie is op het veld en ten opzichte van de andere spelers. Weet wat je gaat doen met de bal,
  • Beweeg effectiever zonder bal. Herken de looplijn de vrije ruimtes in maar voorkom onnodig en verkeerde loopacties
  • Controleer het speltempo. Versnel en vertraag op het juiste moment. Herken de mogelijkheden de spelsituatie te regisseren en krijg controle over een deel van de wedstrijd.

Na de wedstrijd is er met spelers, begeleiding, ouders en supporters nog uitgebreid gesproken over de intensieve, lastige en soms frustrerende seizoenstart maar we weten allemaal hoeveel en welke spelers er aan het revalideren zijn. Het komt echt wel op de rit. Zet door blijf positief naar jezelf en je medespelers en probeer jezelf elke keer te verbeteren. Geniet ook van de manier waarop het voetbal door RCH en ouders voor jullie gefaciliteerd wordt! Naast wedstrijden en intensieve trainingen is plezier in het voetbal voor ons heel belangrijk. Ik zie bij RCH O23 de goede teambeleving. Hou dit vol!

Tot dinsdag 30 augustus bij de wedstrijd van RCH O23 tegen BSM, aanvang 19.30.

Delen met anderen?

Verslagen
Lees ook

Meer vergelijkbare berichten