Seizoen 2022-2023 – RCH O23 3e plaats in de 4e Divisie.

Twee seizoenen jeugdvoetbal op RCH, een wereld van verschil! Een terugblik op afgelopen twee seizoenen.

Mei 2021 vroeg Bas Hamaker aan Tim om mee te komen trainen op RCH. Bas en Tim hebben op HBC samen met Stijn van M. en Jesse in de mini’s gevoetbald. Tim wilde stoppen met voetballen bij HBC, hij had geen klik met de nieuwe trainer en was al snel enthousiast over de sfeer op RCH. Samen met Stijn van M, Mees en Russel besloten ze lid te worden van RCH.

De vrienden werden ingedeeld in RCH O18. Liever gezegd RCH had de jeugd ingedeeld en wat overbleef, werd de O18. De betere RCH spelers uit onze leeftijdsgroep waren ingedeeld in het beoogde dreamteam RCH O19 (Bas vd H, Sten, Joel). RCH O18 begon als een vergaarbak van minder getalenteerde en gemotiveerde RCH-spelers, vrienden, nieuwe leden met en zonder voetbal achtergrond en een 21-jarige (die onder de naam van een van zijn jongere broertjes moest spelen).

Trainer werd Aram, de vader van Alexander.  De eerste training hadden we geen overzicht met namen, en geboortedata van de spelers, geen eigen trainingsmateriaal, geen contactgegevens van de ouders en geen informatie over (voetbal) achtergronden van de spelers. Kortom; zoek het maar uit met jullie O18.

Tijdens de eerste wedstrijd van O18, een thuiswedstrijd, moest ik volgens een veel te laat gedeeld barschema de RCH-kantinedienst draaien. Geen uitleg of instructie niets. Ik had geen contactgegevens van ouders. Wist totaal de weg niet op RCH. Er bleek geen wedstrijdsecretariaat te zijn. Tijdens het begeleiden van de wedstrijd en het draaien van de kantinedienst moest ik vanwege een blessure van een van de spelers op jacht naar de EHBO-kist (niet te vinden). Niet iedere speler had een compleet RCH tenue. Ik had niet de benodigde informatie om het wedstrijdformulier in vullen. Er was geen kleedkamer, geen drinken voor spelers in de rust, er kwamen geen ouders om te helpen etc. Ouders hadden totaal geen binding met RCH, negatieve ervaringen en kwamen zelfs nooit in de kantine.

Cassandra heeft vlak na de start van het seizoen 2021-2022 het bargedeelte opgepakt en middels een inzetrooster leden, ouders en vrijwilligers voor de bardienst gevonden en ingedeeld. Inmiddels is deze taak overgedragen aan Henk Jan en wordt er nu een nieuw kassasysteem in gebruik genomen.

Hernan is met ingang van het seizoen 2021- 2022 door RCH aangesteld als Hoofd Jeugd Opleiding.

De verbeterslag werd dus gelukkig al snel na de slechte seizoenstart ingezet.

De eerste wedstrijden waren echt dramatisch, bijna lachwekkend. Van voetbalkwaliteiten moesten we het niet hebben.  Enthousiasme en teamspirit was het uitgangspunt. We moesten er hard werken om iedereen er bij te houden, fit te krijgen, positief te houden en de basisbeginsel van voetbal mee te geven. Al vrij snel kwamen dankzij de teamspirit de verzoeken van RCH spelers om over te stappen van andere teams naar de O18.

Onder begeleiding van Hernan werden voor de winterstop gelukkig de eerste punten gehaald. Dit succesje was broodnodig en een stimulans om door te zetten. In december stonden we in de kou, wind en regen met het hele team 2 uur te trainen. Een unicum.

In december besloot Jesse na een ruzie met eerdergenoemde HBC-trainer ook over te stappen naar RCH O18.

RCH O19 viel uit elkaar, de meeste spelers wilden voor de winterstop al overstappen naar de O18 of stoppen met voetbal. Zo hadden we ineens 5 of 6 invallers per wedstrijd. Hernan ging zich nadrukkelijk met de training en coaching bemoeien en na de winterstop ging het lopen. Uiteindelijk eindige O18 op de 2e plaats in de 1e klasse. Het seizoen werd afgesloten met een teambarbecue op RCH waar ca. 35 spelers, ouders en familieleden bij aanwezig waren. Het samen geharkte zooitje was een team geworden.

Ondanks dit “succes” besloten veel van de O18 en O19 spelers door de eerdere ervaringen helaas om hun lidmaatschap bij RCH te beëindigen.

Voorzitter Kees Kokkelkoren presenteert nieuwe kleding aan aanvoerder Koen Braun van RCH O23
Voorzitter Kees Kokkelkoren presenteert nieuwe kleding aan aanvoerder Koen Braun van RCH O23

Enthousiast door het begeleiden en trainen van Hernan sloten na afloop van vorig seizoen 7  spelers (Koen, Thom, Daan, Michel, Stijn de K, Neil en Seppe) aan van Hfc Heemstede en werd het RCH O23 team ingeschreven voor het seizoen 2022-2023.

Zonder een eerste Zondag elftal en met een O23 elftal kwam er een andere schwung binnen RCH. De alom aanwezige sceptici binnen RCH vonden er vooraf van alles van, maar gelukkig zijn veel van hen inmiddels meegegaan in het enthousiasme rond deze groep.

Dinsdag en donderdag zijn weer echte trainingsavonden. Rond de thuiswedstrijden is er wat publiek en iedere speler komt na de wedstrijd even naar de kantine. Daarnaast ondernemen ze initiatieven om evenementen te organiseren zoals gezamenlijk WK wedstrijden van het Nederlands elftal kijken op een groot scherm in de kantine. Al met al heeft de groep en de aanhang door het seizoen heen en met name op Super Saturdays een behoorlijke baromzet gerealiseerd..

De seizoenstart viel tegen. We waren ingedeeld in een poule met de sterkere teams uit de regio, zoals Bloemendaal, Hoofddorp en Olympia Haarlem. We werden daarnaast helaas geconfronteerd met heel veel serieuze blessures waardoor er wekelijks een ander team moest worden opgesteld. Als gevolg van de smalle selectie moesten jonge spelers als Alexander, Nathan, Max en Aris het team completeren. Ondanks het verschil in leeftijd en fysiek hebben ze dit opgepakt en een heel seizoen volgehouden.

De 2e seizoenshelft was succesvol. Minder geblesseerden en goede resultaten. Na 2 verlieswedstrijden tegen Olympia en Hoofddorp in januari 2023 heeft de O23 11 wedstrijden niet verloren (helaas geen foto’s of wedstrijdverslagen op de website) en zijn ze op een keurige 3e plaats geëindigd in de 4e divisie op 6 punten afstand van de kampioen.

En wat als we…  in de 2 thuiswedstrijden de voorsprong niet uit handen hadden gegeven en hadden gewonnen in plaats van gelijk te spelen dan .. Helaas bleek daar nog niet iedereen klaar voor te zijn.

Volgend seizoen speelt er naast de traditionele RCH-teams een Zaterdag 1, een O23 team in de 4e divisie een O23 vriendenteam en een betalende trainingsgroep! Daarnaast is er een nieuwe sponsor via deze groep. Inmiddels blijkt dat er ook veel aanmeldingen zijn bij de jongere jeugd, kortom veel positieve ontwikkelingen.

Zoals altijd kent ook dit succes vele vaders, maar het is goed om namens spelers, ouders, begeleiders en trouwe supporters Hernan, Cassandra en Kees te noemen als initiatoren en ze te bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun, inzet en enthousiasme afgelopen 2 seizoenen. Uit ervaring weet ik dat er heel wat oudere RCH’ers zeer sceptisch staan tegenover de veranderingen en deze groep spelers, maar Hernan, Cassandra en Kees zijn onverstoorbaar doorgegaan op de ingeslagen weg en hebben zich niet uit het veld laten slaan en gelukkig ook steeds meer andere RCH’ers geënthousiasmeerd.

Nick dank voor de inspanningen voor O23 afgelopen seizoen. Speciale dank gaat uit naar Henk voor al zijn inzet (denk met name aan de wasbeurten!) en zijn wekelijkse aanwezigheid tijdens de donderdag training en bij de wedstrijden op zaterdag natuurlijk.

Delen met anderen?

Verslagen
Lees ook

Meer vergelijkbare berichten